Patru magistraţi din Gorj au promovat examenul de capacitate

409

Patru candidaţi din judeţul Gorj, o judecătoare şi trei procurori, au promovat anul acesta examenul de capacitate al magistraţilor stagiari, ce s-a desfăşurat în perioada 4 iulie – 6 noiembrie.

Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a dat publicităţii rezultatele finale ale examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari. Conform listelor făcute publice de INM, patru dintre cei cinci candidaţi gorjeni care au susţinut anul acesta probele din cadrul examenului au reuşit să-l promoveze. Cea mai mare medie generală de promovare a examenului a fost obţinută de judecătoarea Iuliana Georgiana Secotă, de la Judecătoria Motru. Aceasta a promovat examenul de capacitate cu media generală 9,63, obţinând media 9,90 la disciplina drept civil, 9,51 la drept procesual civil, 8,62 la drept penal, 9,86 la drept procesual penal, 10,00 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 9,91 la organizarea judiciară. Procurorul Nicolae – Alexandru Stoian, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, a promovat examenul cu media generală 9,16, obţinând următoarele note: 8,42 la drept civil, 8,33 la drept procesual civil, 9,68 la drept penal, 8,83 la drept procesual penal, 10,00 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 9,71 la organizare judiciară. Un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, Eugen Stănculescu, o obţinut media 8,68 la drept civil, 8,87 la drept procesual civil, 8,50 la drept penal, 8,26 la drept procesual penal, 9,50 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 8,75 la organizare judiciară, reuşind să promoveze examenul cu media generală 8,76. Cel de-al patrulea candidat din Gorj care a promovat examenul de capacitate este procurorul Tudor Florin Bocai, tot de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Acesta a obţinut media 9,27 la drept civil, 9,12 la drept procesual civil, 9,00 la drept penal, 7,96 la drept procesual penal, 8,75 la fundamentele constituţionale ale statutului de drept şi 8,33 la organizare judiciară.

Un singur candidat picat
Conform regulamentului examenului, au fost declaraţi admişi doar candidaţii care au avut o medie generala de minimum 7,00. Un singur candidat din Gorj a picat examenul de capacitate. Este vorba de procurorul Dumitru Claudiu Cazan, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti. Acesta a obţinut media generală 5,97.

15 zile la dispoziţie pentru a-şi alege posturile
După validarea examenului de capacitate, se va publica lista tuturor posturilor vacante de la judecătorii şi parchete. Candidaţii care au promovat examenul au dreptul, în ordinea mediilor, să-şi aleagă posturile, în termen de 15 zile libere de la publicarea acestora în Monitorul Oficial. Candidatului care nu şi-a exercitat dreptul de alegere i se va propune din oficiu un post de către CSM. În cazul mediilor egale, are prioritate la alegerea postului candidatul care funcţionează la instanţa sau parchetul pentru care a optat ori cel care are o vechime mai mare în magistratură. Reamintim că examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari s-a desfăşurat în perioada iulie – noiembrie 2014 şi a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale. Probele scrise s-au desfăşurat în zilele de 4 şi 5 octombrie şi au constat în lucrări cu subiecte distincte, pentru judecători şi procurori, inclusiv soluţionarea unor speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor, la disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Probele orale s-au desfăşurat în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2014 şi au fost susţinute la următoarele discipline: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal), organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Judecătorul stagiar sau procurorul stagiar care a fost respins la două sesiuni sau care nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la examenul de capacitate pierde calitatea de judecător sau procuror.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here