Patru incendii de vegetaţie uscată

173

Subunităţile operative ale ISU Gorj au intervenit la sfârşitul acestei săptămâni pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată. În urma acestora 8 hectare de teren au fost afectate. Localităţile unde au avut loc aceste incendii sunt: Târgu-Jiu,  Turceni, Vladimir şi Slivileşti. Cauza probabilă a acestor incendii este „Flacăra – focul deschis”.

Având în vedere prognozele meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, referitoare la intensificări ale vântului pentru perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj va relua activităţile de informare şi conştientizare a populaţiei asupra condiţiilor prevăzute de lege pentru arderea miriştilor şi vegetaţiei ierboase, asupra riscurilor generate de incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole şi a măsurilor de prevenire care se impun, precum şi a sancţiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legale.  “Menţionăm că pentru protejarea cetăţenilor şi preîntâmpinarea situaţiilor de urgenţă generate de nerespectarea reglementărilor specifice, pompierii vor acţiona cu exigenţă în identificarea acestora şi sancţionarea conform legii”, se arată în comunicatul de presă, transmis de ISU Gorj.

Recomandări ISU Gorj
“Reamintim principalele măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţi specifice anotimpului: activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!”, se mai precizează în document. În cazul nerespectării regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale şi anume: amendă contravenţională de la 100 la 500 lei pentru neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale; între 500 şi 1.000 lei pentru folosirea maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei; de la 1.000 la 2.500 lei pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc; neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here