Patru gorjeni participă la cursurile Școlii Naționale Salvamont

429

Începând din data de 19 februarie, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi, timp de douăzeci de zile, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România organizează cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, etapă de iarnă. Patru candidaţi din partea Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj vor participa la cursurile de la Padina.

În perioada 19 februarie – 9 martie 2016, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi se vor desfăşura cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, nivelul III, în perioadă 19-29 februarie, nivelul IV 1 – 9 martie cursurile pentru nivelul IV- ultimul nivel, urmate de examenele de atestare sau re-atestare a salvatorilor montani. Cursurile sunt organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care este Autoritate Competenţă în formarea profesională şi prin Legea 200/2004 este singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste cursuri vor participa patru gorjeni, trei la prima acţiune de pregătire, cărora, la ultima acţiune, li se va mai alătura încă un salvator candidat “Trimitem patru persoane; este vorba despre administratorii posturilor salvamont de la Runcu, Baia de Fier şi Polovragi şi de un salvator voluntar. Cei trei salvatori candidaţi au fost angajaţi în urmă cu doi ani, ei au avut posibilitatea să cunoască specificul activităţii Salvamont şi şi-au manifestat interesul să înceapă pregătirea în acest domeniu, participând activ la acţiunile de patrulare, prevenire, la antrenamentele periodice, precum şi la primele două etape de pregătire naţională pe timp de vară pe care le-au absolvit anul trecut. Considerăm că toţi cei patru candidaţi au reuşit să acumuleze cunoştinţele iniţiale necesare accesului, parcurgerii şi absolvirii şcolilor naţionale Salvamont, şi implicit de obţinere al atestatului de salvator montan” a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

salvamont pregatireMinimum doi ani de pregătire pentru un salvamontist
Ciclul oficial de pregătire al unui salvamontist se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 320 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător” şi “avansat”. “După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea că poate profesa ca salvator montan”, confirmă şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu. La fiecare trei ani salvatorii montani susţin un examen de re-atestare prin care li se testează capacitatea de a mai desfăşura această profesie.
Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate profesional să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here