Patru focare noi de pestă porcină africană în localitățile Stoina și Căpreni

1082

Sfârșitul săptămânii trecute nu a venit cu cifre prea îmbucurătoare privind focarele active de pestă porcină africană, de la nivelul județului Gorj. Conducerea Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj anunță faptul că buletinele de analize ieșite zilele trecute confirmă încă patru cazuri noi de pestă, în două localități din județul nostru.

Pesta porcină continuă să fie prezentă în județul nostru! După ce în urmă cu mai bine de o săptămână, un focar a fost depistat la Scoarța, la finele săptămânii trecute, alte patru focare noi au fost detectate. ,,Vineri, ni s-au mai confirmat, conform buletinelor de analiză, încă patru focare noi. Astfel, avem două la Căpreni și două la Stoina. Nu este vorba de ferme sau altceva, ci doar de animale aflate în gospodăriile unor cetățeni. Am procedat la eliminarea porcinelor și luarea măsurilor specifice. La ora actuală, în județ avem 20 de focare de pestă porcină africană”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

541 de focare, active în țară
Potrivit ultimului raport al ANSVSA, în România, la data de 8 octombrie 2020, pesta porcină africană (PPA) evolua în 40 de județe din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici, cât și mistreții, în două județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în două județe sunt afectați numai porcii domestici. În prezent, sunt active un număr de 541 de focare PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și cinci focare în exploatații comerciale de tip A. În prima săptămână din această lună, la nivel național, au fost înregistrate 41 de focare noi de PPA: județul Buzău – 1 exploatație comercială; județul Alba – 1 exploatație comercială de tip A; județul Sibiu – 1 exploatație comercială de tip A; județul Arad – 1 focar PPA; județul Bacău – 1 focar PPA; județul Bihor – 2 focare PPA; județul Brăila – 1 focar PPA; județul Cluj – 2 focare PPA; județul Dolj – 1 focar PPA; județul Gorj – 2 focare PPA; județul Galați – 1 focar PPA; județul Maramureș – 11 focare PPA; județul Mureș – 3 focare PPA; județul Olt – 1 focar PPA; județul Prahova – 1 focar PPA; județul Satu Mare – 2 focare PPA; județul Tulcea – 2 focare PPA; județul Timiș – 1 focar PPA; județul Teleorman – 2 focare PPA; județul Vâlcea – 1 focar PPA; județul Vrancea – 2 focare PPA; județul Vaslui – 1 focar PPA.ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here