Patru decenii de muncă în minerit și energie: Au preferat să chinuiască un întreg sector și mii de lucrători, dar să le meargă lor ,,șmenurile”!

4806

Pentru unul dintre salariații de la Termocentrala Rovinari, Doru Crăete, cunoscut pentru opiniile sale în spațiul public, ieri a fost ultima zi de muncă. Acesta iese la pensie cu un gust amar, scriind într-o postare că sistemul energetic românesc ar fi putut fi salvat dacă politicienii din Gorj și Hunedoara nu ar fi fost ,,o haită de mediocri ariviști”, iar liderii sindicali ,,abia au piuit”.

,,La angajare aveam nr. de marcă 4232, iar trenul ,,muncitoresc” cu care făceam naveta avea 42 de vagoane la schimbul 1. În toți acești ani, am trăit momente dramatice, dar și înălțătoare! În lupta nebună pentru ,,independența energetică” în perioada comunistă ne-au murit colegi electrocutați, arși, striviți, sau prinși de bandă și aruncați în moara de cărbune! (…) Îmi închei cariera într-un moment în care, din păcate, se întrevede tot mai apropiat și apusul energiei pe cărbune. Într-un mod nemeritat pentru miile de mineri și energeticieni din Gorj și Hunedoara, dar previzibil, ținând cont de politicienii care au manageriat acest pilon important al economiei românești! Despre politicieni din Gorj și Hunedoara care, de-a lungul timpului, au ajuns în funcții de demnitate publică și ar fi putut avea un cuvânt de spus în evoluția sistemului energetic spun doar atât: o haită de mediocri ariviști și pretențioși! Ce pentru Occidentul civilizat a însemnat un mod eficient și inteligent de tranziție spre energia curată – mixul energetic – pentru ai noștri a însemnat o barieră în fața propriilor interese, preferând să chinuiască un întreg sector și mii de lucrători, dar să le meargă lor ,,șmenurile” cărora le zic afaceri sau inițiative private! Am satisfacția că niciodată n-am tăcut în această privința, eu și doi-trei colegi, dar ce folos dacă ,,vocile puternice” din mișcarea sindicală abia au piuit pe acest subiect! Și mai am o satisfacție, poate cea mai mare: că datorită carierei profesionale în acest colos energetic mi-am făcut mulți, foarte mulți prieteni și majoritate colegilor sau foștilor colegi cu care mă întâlnesc întâmplător pe stradă mă salută și stăm cu plăcere să schimbăm câteva vorbe sau să depănăm amintiri! Așa că, pentru ultima dată în calitatea de salariat, vă salut dragi prieteni energeticieni! Iar colegilor și prietenilor din minerit le transmit binecunoscutul ,,Noroc bun”!”, a mai scris Doru Crăete.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. ,,Mineriade,, asta este cuvântul de care sânt ținuți minte minerii și nu că au muncit într-un domeniu care produce energie electrică și că după ce nu o sa mai fie minerii o sa se scumpească energia electrică de o sa le plângă urmele minerilor multi ani de acum încolo. Asta este Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here