Patru acumulări și peste 33 km de diguri, reabilitate cu 37 de milioane de euro

161

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au anunţat, miercuri, că patru acumulări nepermanente şi peste 33 de kilometri de diguri vor fi reabilitate, investiţia depăşind 37 de milioane de euro.
,,Apele Române au primit o finanţare de peste 37 de milioane de euro pentru reabilitarea a patru acumulări nepermanente şi peste 33 kilometri de diguri. Finanţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru modernizarea infrastructurii de protecţie împotriva inundaţiilor, contractul fiind semnat ieri de ministrul Mircea Fechet, de la Ministerul Mediului – România şi directorul general Sorin Lucaci, de la Administraţia Naţională Apele Române”, au transmis, miercuri, reprezentanţii ANAR.
De asemenea, aceștia au mai menționat că finanțarea este de 19 luni, cu termen final la 30 septembrie 2026 şi include mai multe lucrări. Astfel, vor fi îmbunătăţite condiţiile de funcţionare în siguranţă a acumulărilor nepermanente Cuceru din judeţul Sălaj, Rovinari, din judeţul Gorj, Sălard, din judeţul Bihor şi va fi asigurată reducerea riscului la inundaţii pe râul Tazlău prin reabilitarea barajului Belci ca acumulare nepermanentă, judeţul Bacău.

Ce lucrări se vor face la Rovinari
Amenajarea hidrotehnică Rovinari are drept scop atenuarea viiturilor pentru protecția zonelor din aval și, în special, a localității Rovinari. Lucrările de regularizare și acumularea nepermanentă Rovinari au fost proiectate în anul 1964, iar în funcțiune la parametri definitivi a intrat în 1969.Această lucrare hidrotehnică este încadrată în clasa a II-a de importanță.
Din punct de vedere administrativ amenajarea se întinde pe teritoriul a patru UAT-uri, orașul Rovinari, localitățile Bălești, Drăguțești și Telești din județul Gorj.
,,Trebuie menționat că, această lucrare hidrotehnică are o mare importanță, cu atât mai mult cu cât, în amplasamentul lucrării, debușează o serie de afluenți ai râului Jiu, precum pârâurile Bistrița, Jaleș și Șușița. Barajul Rovinari închide albia majoră a râului Jiu pe circa 4.6 km, fiind încastrat în versantul drept, versantul stâng având o aripă întoarsă de închidere până la DN 66 pe o lungime de 2 km. Contractul de finanțare semnat ieri de către directorul general, cu toate lucrările prinse, are o durată de 19 luni, cu termen final la 30 septembrie 2026”, a declarat directorul A.B.A Jiu, Daniel Naicu. Apele Române Jiu administrează Acumularea nepermanentă Rovinari, iar subunitatea Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj se ocupă de întreținerea și exploatarea acesteia, mai informează instituția.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.