Patroni din Târgu-Jiu şi Săcelu, amendaţi cu 40.000 lei

384

Două sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 40.000 lei au fost aplicate în perioada 19-23 mai, de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Angajatorii depistaţi cu persoane “la negru” desfăşurau activitate în construcţii la Săcelu şi zootehnie în Târgu-Jiu.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat în perioada 19-23 mai, 44 controale, dintre care 43 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi 2 angajatori care prestau activitate cu 4 persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate 2 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 40.000 lei. Angajatorii depistaţi cu persoane “la negru” desfăşurau activitate în construcţii la Săcelu şi zootehnie în Târgu-Jiu. “Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi au fost: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a precizat George Romanescu, directorul ITM Gorj.
Potrivit lui Romanescu au fost efectuate de asemenea 30 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate 27 de neconformităţi, care au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 8.000 lei.
Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here