Patron condamnat pentru vânzarea de haine și parfumuri „de firmă”

4789

Un afacerist din Târgu-Jiu a fost condamnat la plata unei amenzi penale pentru vânzarea de haine, cosmetice și parfumuri contrafăcute ale unor celebre mărci din lume. În același timp, și firmele afaceristului sunt bune de plată, având de achitat amenzi penale de 20.000 de lei.

Afacerea patronului a fost stricată de polițiști în urmă cu trei ani. Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul lunii octombrie 2019, organele de cercetare penală din cadrul IPJ Gorj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în două magazine din Piața Mică din Târgu-Jiu erau expuse spre comercializare peste 100 de articole de îmbrăcăminte, cosmetică şi accesorii purtătoare ale însemnelor şi denumirilor unor mărci de lux, gen Guess, Hermes, Gucci, Armani, Chanel sau Paco Rabanne, susceptibile a fi contrafăcute.

Marfă confiscată și distrusă
Hainele, gențile și parfumurile „de firmă” au fost confiscate de poliţie. Patronul le-a declarat anchetatorilor că a cumpărat produsele de la diferite societăţi comerciale din Complexul Comercial „Dragonul Roşu” din Bucureşti, în baza unor facturi fiscale pe care ulterior le-a înregistrat în contabilitate, şi că nu deţine autorizaţie sau acord din partea titularului de marcă pentru a fi comercializate.
Pentru stabilirea caracterului original sau contrafăcut al bunurilor indisponibilizate, au fost emise adrese către reprezentanţii titularilor mărcilor protejate.
O parte dintre companiile celebre în toată lumea în domeniul vânzării de cosmetice, parfumuri sau îmbrăcăminte s-au constituit parte civile în proces și au solicitat daune morale de câteva sute sau chiar mii de euro. În plus, au cerut tragerea la răspundere a vinovaților, precum și distrugerea bunurilor contrafăcute.
În instanță, afaceristul a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că produsele sunt contrafăcute, deşi erau vândute la un preţ modic în comparaţie cu preţul unui produs original.
Afaceristul a fost condamnat, săptămâna trecută, la pedeapsa de 2.500 lei amendă penală, echivalentul a 100 zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
Mai mult, cele două firmele ale sale vor trebuie să achite o amendă penală de 10.000 lei fiecare, echivalentul a 100 zile-amendă, pentru aceleași infracțiuni.
Instanța a dispus distrugerea bunurilor contrafăcute pe cheltuiala firmelor. Sentința pronunțată de Judecătoria Târgu-Jiu nu este definitivă.
I.I.