Asociația Docuart lansează rezultatele unei ample cercetări etnografice din opt sate gorjene, materializată în 11 scurtmetraje documentare despre tradiții, obiceiuri și povești locale.
Evenimentul de prezentare a proiectului CO.PA.CU (Comunitate, Patrimoniu și Cultură) va avea loc joi, 31 octombrie 2024, ora 11.00, în sala Auditorium a Universității Brâncuși din Târgu Jiu, și va include proiecții, dezbateri despre conservarea patrimoniului și dialoguri cu specialiști despre identitatea culturală locală.
CO.PA.CU reprezintă o inițiativă de recuperare și conservare a patrimoniului cultural imaterial, documentând tradițiile, obiceiurile și poveștile comunităților din Gorj.
Echipa proiectului, împreună cu voluntarii, a explorat aspecte esențiale ale vieții tradiționale: de la ritualuri de nuntă și înmormântare, până la hore și sârbe, de la meșteșugul covoarelor tradiționale la straiele populare gorjenești.
Din acest demers de documentare au rezultat 11 scurtmetraje care prezintă elemente reprezentative ale culturii tradiționale din sate gorjene. Filmele explorează bogăția culturală a zonei, aducând în prim plan legendele locale, doina și balada gorjenească, evoluția costumului Schilleresc, povestea fotografului județului – activ de peste 40 de ani, precum și istoria Fraților RAP – păstrători ai tradiției lăutărești din Gorj.
Toate materialele documentare vor fi disponibile pentru vizionare, permanent, pe platforma www.copacu.docuart.ro, începând cu 31.10.2024. Pilotul seriei CO.PA.CU este disponibil online https://youtu.be/7JwjY2irCIk.
În cadrul evenimentului de lansare, publicul va putea viziona unul dintre scurtmetrajele reprezentative, urmat de o dezbatere despre conservarea patrimoniului imaterial și un dialog despre identitatea culturală locală. Discuțiile vor fi moderate de Daniela Apostol, coordonatoarea proiectului, alături de dr. Albinel Firescu, etnolog, și AsC. dr. Adrian Tudor Drăghici. Aceștia vor explora metodele de conservare și promovare a istoriei culturale locale, precum și importanța păstrării identității comunităților rurale gorjene.
„Patrimoniul imaterial este fibra invizibilă care unește comunitățile și dă sens identității noastre locale. Fără el, rădăcinile culturale ar fi pierdute, iar autenticitatea locurilor și a oamenilor ar deveni o amintire. Prin conservarea și promovarea lui, ne păstrăm identitatea vie”, spune Adrian Tudor Drăghici.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.