Patrimoniul cultural creştin din Oltenia, promovat de Muzeul Judeţean Gorj

419

O parte a patrimoniului arhitectural religios din Oltenia va fi scos la lumină graţie unui proiect editorial al Institutului Naţional al Patrimoniului şi al Muzeului Judeţean Gorj. Proiectul se numeşte „Patrimoniul cultural creştin din Oltenia secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea” şi va consta în realizarea unui album care să cuprindă imagini şi informaţii despre lăcaşurile de cult din Oltenia, din secolele XVII-XVIII.

Proiectul „Patrimoniul cultural creştin din Oltenia secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea” urmăreşte să promoveze patrimoniul arhitectural religios din această parte de ţară. În acest sens, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Muzeul Judeţean Gorj şi-au propus să realizeze un album care să devină un adevărat ghid pentru protejarea, păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural creştin. „Este un proiect câştigat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional de către Institutul Naţional al Patrimoniului şi Muzeul Judeţean Gorj. Scopul proiectului este acela de a scoate la lumină o parte a patrimoniului arhitectural religios naţional din această parte a ţării, din nefericire prea puţin cunoscut şi promovat. Pe de altă parte, se vrea şi un semnal de alarmă tras autorităţilor religioase şi administrative pentru salvarea sa. Se va edita un album care promovează valorile patrimoniului arhitectural creştin din Oltenia, mai ales a celor din secolul al XVII-lea, secol care a reprezentat pentru Oltenia o epocă de mari prefaceri în care influenţele bizantine, occidentale, balcanice s-au topit în creuzetul artei populare. Acest proiect editorial va duce la o mai bună cunoaştere a unei perioade istorice şi a unui spaţiu consemnat de existenţa românească din perspectiva arhitecturii şi artei bisericeşti. Va fi totodată un îndreptar pentru protejarea, păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural creştin. Prin această carte se doreşte să atragem atenţia publicului larg şi să fie un ghid uşor de utilizat”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

500 de volume şi 250 de CD-uri
Pentru fiecare biserică sau mănăstire inclusă în album se va redacta un material în care vor fi informaţii legate de istoricul acesteia, descrierea sa şi a patrimoniului mobil pe care îl deţine. În plus, vor fi incluse şi informaţii legate de obiceiurile populare olteneşti, prezentarea de puncte de interes local, poziţionarea pe hartă a acesteia şi cel puţin două fotografii. Vor fi realizate 500 de volume şi 250 de CD-uri, ce vor fi distribuite gratuit în primării, şcoli, universităţi, direcţiilor de cultură, culte şi patrimoniu, muzeelor, lăcaşurilor de cult, mitropoliei şi episcopiilor din Oltenia şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Proiectul a început în luna iunie şi se va finaliza pe data de 15 noiembrie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.