Patriarhul Daniel, noaptea la Tismana iar ziua la Mănăstirea Polovragi

349

DSCN1060După ce a participat la ceremonia canonizării de la Mănăstirea Lainici, Patriarhul Daniel nu a părăsit judeţul Gorj. Acesta alături de arhiereii sinodali au binecuvântat agapa frăţească, organizată în Arhondaricul Mănăstirii Lainici.

Duminică seara Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de IPS Părinte Mitropolit Irineu şi de ceilalţi arhierei au înnoptat la Mănăstirea Tismana. Astăzi Patriarhul României va vizita Mănăstirea Polovragi, după care va se îndrepta spre Reşedinţa Patriarhală.

Superînghesuială la canonizarea Sfântului Irodion de la Lainici

DSCN1073Scene greu de crezut s-au petrecut ieri la mănăstirea Lainici, sfinţirea noului locaş de cult şi canonizarea Sfântului Irodion aducând aici mii de pelerini din toată ţara. Zeci de autocare şi microbuze au creat imaginea unei mici „mineriade”, de data aceasta în sens invers, către Valea Jiului, credincioşii venind din toate colţurile ţării. Puţini au ştiut că la slujba de canonizare îi va aştepta o înghesuială pe care nu o vor uita toată viaţa lor. Unii chiar au mărturisit că au venit de la sute de kilometri distanţă, iar după ce au reuşit să treacă de cordoanele de jandarmi au simţit că au renăscut a doua oară. „Este de necrezut ce mi s-a DSCN1078întâmplat. Am plecat din Călăraşi la 2.00 noaptea, de abia am parcat maşina pe aici, iar ore în şir ne-am înghesuit la această coadă. Mulţumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc, dacă mai intru şi în sfântul locaş cred că o să mai trăiesc şi mâine. Nu credeam că la 70 de ani mai pot suporta asemenea cozi”, ne-a mărturisit Domnica Petrache, o bătrânică venită tocmai din sudul ţării. Jandarmii au fost nevoiţi să folosească portavocea pentru a se face auziţi în faţa mulţimii care cerea ca grilajele metalice să fie date la o parte pentru DSCN1103a putea ajunge la noul locaş de cult. Forţele de ordine au rămas în dispozitiv în ciuda tuturor îmbrâncelilor, unii dintre jandarmi, veniţi chiar şi de la Craiova, spunând că mult mai uşor la este la meciurile de fotbal cele mai dificile. „Am făcut apel la oameni să stea calmi şi să nu se îmbulzească, dar cu toate acestea înghesuiala persistă. Am creat un cordon de prefiltrare şi tot nu s-a redus din presiune pentru că toţi ar dori să intre în acelaşi moment în biserică, lucru care nu se poate. Uneori măsurile de ordine de la manifestările religioase sunt mai dificile de realizat decât la un meci de fotbal cu grad ridicat de risc”, a menţionat col. Florin Popescu, şeful Jandarmeriei Judeţene.

Dincolo de îmbulzeala de nedescris, înalte feţe bisericeşti, în frunte cu Patriarhul Daniel, au participat la slujba de sfinţire a noului locaş de cult şi de canonizare a Sfântului Irodion. Practic, mâine va fi prima zi în care va fi ţinută slujbă pentru noul Sfânt, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, Ioniţă Apostolache, data de 3 mai fiind rezervată în calendar pentru noua sărbătoare ortodoxă. „Pentru Mitropolia Olteniei este o zi istorică întrucât aceasta este prima canonizare a unui sfânt din Oltenia. Sfântul cuvios Irodion a trăit între 1821 şi 1900, fiind stareţ la mănăstirea Lainici cu mici intermitenţe între 1854 şi 1900”, a menţionat acesta.

Gelu Ionescu, Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here