Pătaţii Sponoche şi Buţă, trimişi de Tetraedru la SJU să desăvârşească “opera” lui Manu

425

Marius Ion Sponoche, fostul manager al Spitalului Cernavodă, şi Florea Buţă, fost manager al Spitalului Mehedinţi şi fost consilier al Nicoletei Manu la unitatea medicală din Severin şi, se pare că, şi la cea de la Târgu-Jiu, şi-au făcut apariţia ieri, la prima oră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă(SJU) din municipiu, puşi pe fapte mari. Cei doi, ambii cu câte un trecut profesional destul de controversat, în slujba Tetraedru Medical Constulting, au ocupat, de urgenţă, biroul destituitei Nicoleta Manu şi i-au chemat la raport pe adjuncţii SJU, Cristina Căliman şi Cătălin Vienescu. Împreună cu aceştia, noii veniţi au misiunea să convingă conducerea Consiliului Judeţean Gorj să renunţe la rezilierea contractului de management privat cu firma din Ilfov. La jumătatea acestei săptămâni, CJ Gorj are însă în vedere să rupă contractul în cauză, ca replică la rezultatul auditului declanşat de instituţie în unitatea medicală.

Deşi nu a recunoscut niciodată că a primit un şut binemeritat pentru managementul dezastruos desfăşurat mai puţin de trei luni în fruntea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Nicoleta Manu şi-a luat adio, şi oficial, de la unitatea medicală pe care vroia să o lase fără laborator. Cum planul nu i-a ieşit, în ciuda agresiunii de care a dat dovadă şi a asmuţirii asupra spitalului a prietenilor săi de la Ministerului Sănătăţii, Manu a rămas fără funcţie, iar Tetraedru la un pas de pierderea contractului de peste 4 miliarde de lei vechi cu CJ Gorj. Şeful Tetraedru disperat că va rămâne fără contractul încheiat pe 3 ani cu autorităţile judeţene din Gorj a apelat la planul doi, adică la trimiterea aici a lui Sponoche, şef la un moment dat al TSD Cernavodă, şi care are legături cu Gorjul deoarece a fost, cel puţin în 2011, asociat cu gorjeanul Mihai-Vlad Stîrcu, în firma M & M Oil Distribution, care se ocupă de vânzarea cu amănuntul a carburanţilor pentru autovehicule.

Sponoche a făcut fals în acte la spitalul din Cernavodă
Marius Sonoche, zice-se noul manager al SJU Târgu-Jiu, deşi pentru a ocupa funcţia trebuie să fie aprobat şi de preşedintele Ion Călinoiu, are un trecut profesional la fel de pătat ca şi colega sa Nicoleta Manu. Sponoche a fost amendat în 2011, când conducea unitatea medicală, de către DSP Cernavodă cu 4000 de lei tot pentru nişte matrapazlâcuri legate de laboratorul de analize al unităţii medicale. A scris “din burtă” în documente despre dotările acestui spital, fără ca cele trecute de mâna managerului să existe de fapt, asta pentru a convinge Comisia de Acreditare care ar fi trebuit să claseze unitatea pe un loc mai bun. Comisia în cauză a refăcut documentele, neluând în calcul hârtiile lui Sponoche, şi a clasat spitalul corespunzător dotărilor reale.

Demis din funcţie în vara lui 2012, după ce a privatizat laboratorul
Sponoche, incompatibil deoarece concomitent administra şi două firme de apartament, respectiv Electrodesign Pro Partner şi M & M Oil Distribution, este demis din funcţia de manager privat al Spitalului Cernavodă abia în august 2012. Destituirea sa s-a făcut după un audit cerut de autorităţile locale care deţineau spitalul, audit care atesta că Sponoche a desfăşurat un management defectuos. Acesta a condus Spitalul Cernavodă din 1 mai 2011 până pe 31 august 2012, şi, spune presa vremii, ar fi plecat plângând din spitalul pe care l-a lăsat fără laborator.
Ieri, în faţa presei locale din Gorj, Sponoche a minţit spunând că a condus un an spitalul din Cernavodă deoarece doar atât a avut mandat. Nu a suflat o vorbă despre destituirea sa cu scandal. Nu a spus nimic nici despre afacerile derulate în timp ce era manager la Cernavodă şi nici dacă mai este asociat în firma Electrodesign Pro Partner al cărui obiect de activitate îl reprezintă lucrările de instalaţii electrice, cu bucureşteanul Tudor Andrei Anghelescu, cercetat în 2011 alături de alte persoane în dosarul de corupţie de la Nuclearelectrica. Acesta, în calitate de reprezentant al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA (făcând parte din comisia de evaluare -n.r.), este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave întrucât ar fi atribuit firmei Tess Conex, pe care o controlează, un contract de 2.433.400 lei.

Consilierul Buţă, ultimul manager Tetraedru la Severin
În ceea ce îl priveşte pe consilierul lui Sponoche, Florea Buţă, venit la Târgu-Jiu să-l familiarizeze pe noul manager cu activitatea de aici, consilierul fiind văzut de angajaţii spitalului de mai multe ori la SJU Târgu-Jiu, în vizită pe la Manu, nici acesta nu s-a remarcat în activitatea profesională. Bucureşteanul Buţă a fost trimis anul trecut să strângă cioburile sparte la Spitalul Severin cu puţin timp înainte ca autorităţile de aici să rupă contractul cu Tetraedru. Buţă a fost trimis cu acelaşi scop şi la Spitalul din Călăraşi, asta în octombrie 2013.

Experimente, pe banii CJ Gorj
Buţă şi Sponoche speră ca mâine conducerea CJ Gorj să accepte un nou manager privat la SJU Târgu-Jiu. Sponoche speră să-i ia locul lui Manu şi să “termine” măcar el laboratorul spitalului, pe care îl vrea privatizat. Sponoche nu îşi va vedea visul cu ochii dacă Ion Călinoiu va rupe contractul cu Tetraedru, sătul de managementul defectuos desfăşurat deja de doi angajaţi ai firmei la spitalul din Târgu-Jiu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here