Pas fals în Cupa României

259

Energia a pierdut turul confruntării cu Dinamo din faza sferturilor de finală ale Cupei României, trupa lui Diamantakos acuzând oboseala acumulată în urma ritmului extrem de alert în care are programate partidele din cele trei competiții în care este angrenată.

Baschetbaliștii echipei gorjene începeau partida cu Dinamo având în spate extraordinara revenire din meciul cu francezii de la Le Havre, dar și cu amintirea eșecului înregistrat în fața dinamoviștilor în partida din campionat. La două săptămâni distanță de acel meci, ultimul disputat sub comanda lui Constantinides, cele două echipe se aliniau la start pentru un meci de o cu totul altă factură, meciurile de cupă având particularitățile lor. Dinamo a început mult mai bine meciul și a condus cu 15-2, aceasta fiind și diferența maximă înregistrată între cele două competitoare. Diamantakos și jucătorii săi au făcut ca diferența să scadă la doar șase puncte după primele 10 minute, scor 17-23, însă Energia a arătat aceleași slăbiciuni și în sfertul secund, cedat și el, scor 9-16.

Revenire insuficientă
Ca și la meciul cu Le Havre din Europe Cup, Energia a arătat alt joc în partea a doua a confruntării. Dacă în prima parte a jocului Energia nu reușise, ca și adversara ei de altfel, să înscrie din spatele semicercului, în repriza secundă acest procedeu a avut procentaje mai bune și le-a oferit acestora șansa revenirii în joc. Guțoaia a reușit să înscrie de trei ori de la distanță din patru aruncări în repriza secundă, însă și adversarii au înscris de trei puncte și au făcut-o în momente decisive. Mai întâi, în sfertul al treilea, când Energia a ajuns, în două rânduri, la cinci puncte de oaspeți, aceștia au înscris cu aruncări de trei puncte făcând tot mai grea misiunea gorjenilor de a reuși egalarea. Totuși, în sfertul al patrulea, cu aportul a opt puncte consecutive marcate de Porter Troupe, Energia a ajuns la un singur punct în spatele celor de la Dinamo, scor 66-67 cu patru minute înainte de final. Tot la un singur punct distanță s-au aflat cele două echipe și cu două minute înainte de ultima sirenă, Eziukwu ratând de la linia de fault ocazia egalității după ce a transformat doar una din cele două libere de care a beneficiat. A urmat un minut în care Energia a ratat trei posesii și a pecetluit soarta meciului. Troupe a ratat o aruncare, iar Eziukwu a avut două ratări la 70-71, ultima fiind urmată și de eliminarea lui Troupe. Corpodean a avut mână sigură la libere, dar și de la distanță, cinci puncte marcate de dinamovist punând punct speranțelor Energiei în acest meci.

Energia Târgu Jiu – Dinamo București 72-78 (17-23, 9-16, 21-16, 25-23)
Sala “Voievod Litovoi”, Târgu Jiu, spectatori: 400
Energia: Sanda, Troupe (18), Eziukwu (3), Andrei, Santa, Mack (5), Radosavljevic (11), Horne (9), Aktas (2), Berca, Guțoaia (11), Diggs(11). Antrenor: Iannis Diamantakos.
Dinamo: Vîrnă, Sutalo (11), Orbeanu (3), Marinică, Paliciuc (6), Marinov (11), Babkauskas (3), Sulovic (13), Corpodean (12), Balaban (12), Bădulescu, Dahlman (7). Antrenor: Aleksandar Todorov.
Arbitri: Ciprian Stoica, Bogdan Podar, Amalia Marchiș.

Românii dinamoviștilor, mai eficienți
În meciurile din Cupa României, echipele de baschet au obligația să joace în permanență cu doi jucători autohtoni pe parchet, ceea ce face ca importanța acestora să fie mult mai mare decât în partidele de campionat, unde se cere prezența unui singur jucător român. Deși teoretic Energia ar avea un avantaj la acest capitol, cel puțin la nivelul numelor pe care le are în lot, pe parchet situația a stat altfel. Energia s-a bazat pe Dragoș Andrei, Guțoaia, Aktaș și Șanta, fiecare bifând peste 10 minute pe teren, Guțoaia jucând chiar peste 33 de minute. Cei patru jucători ai Energiei au marcat însă doar 15 puncte împreună, cu șase puncte mai puțin decât românii dinamoviștilor, care au mizat pe Orbeanu, Paliciuc, Corpodean și Vîrnă, ultimul doar pentru șase minute. La un simplu calcul, Energia pierzând cu 72-78, se poate spune că românii au făcut diferența în acest joc, cele șase puncte în plus marcate de jucătorii autohtoni ai oaspeților oferindu-le victoria. Antrenorul dinamoviștilor a remarcat acest aspect al jocului și apreciază măsura federației române prin care se dorește creșterea nivelului jucătorilor autohtoni: “Jucătorii români de la Dinamo au marcat mai multe puncte decât cei ai Energiei. Cred că la final şi jucătorii noştri români au făcut diferenţa. Corpodean a reuşit nişte aruncări în momente importante. Nu cred că este o regulă rea cu doi români în teren simultan. În general dacă vrei să îți dezvolţi baschetul într-o ţară trebuie să aplici reguli ca și cele din campionatul românesc”, a declarat Aleksandar Todorov.

Deficitari sub panou
Un alt aspect al jocului Energiei care a condus spre acest nou eșec în fața dinamoviștilor a fost prestația extrem de modestă a jucătorilor mari ai gorjenilor. Callistus Eziukwu și Lamont Mack reprezintă piese de rezistență în angrenajul echipei, iar în confruntarea cu Dinamo ei practic nu au existat pe teren. Altădată motor al echipei alături de Troupe, Mack a fost de această dată cel mai slab jucător de pe teren. Cu el pe parchet, Energia a avut un deficit de 17 puncte, ceea ce spune la fel de multe lucruri ca și procentajul avut la aruncări, doar 10%! Eziukwu a fost și el o palidă umbră a jucătorului pe care Energia se bazează sub panou. A reușit 7 recuperări, dar în aproape 20 de minute cât a jucat a aruncat doar de două ori la coș, exceptând liberele. De la Mack și Eziukwu, Energia a strâns în acest meci doar 8 puncte, mult prea puțin pentru a putea spera la o victorie, care, totuși, le-a surâs amăgitor gorjenilor la un moment dat.

Calificarea se joacă
Un deficit de șase puncte nu este considerat suficient de mare pentru asigurarea calificării dinamoviștilor nici de către bucureșteni și nici de către Diamantakos. Todorov spune că returul ce se va disputa peste aproximativ o lună este deschis oricărui rezultat și calificarea poate fi a oricui: “Energia este o echipă foarte bună, care face meciuri bune şi în deplasare, iar un avantaj de 6 puncte este unul mic. S-a terminat doar prima repriză. Vom vedea dacă acest avantaj este suficient pentru că se pot întâmpla multe până la meciul retur. Nu este important câte victorii am obţinut împotriva Energiei”, a declarat antrenorul dinamovist referindu-se și la faptul că toate întâlnirile dintre cele două echipe, trei oficiale și una amicală, au fost câștigate de echipa sa. Diamantakos se bazează pe jocurile bune reușite în deplasare de Energia și speră ca echipa gorjeană să prindă în acest an Turneul Final Four în Cupa României în ciuda acestui eșec la șase puncte înregistrat pe teren propriu: “Sunt de acord cu dl Todorov că la doar şase puncte calificarea nu este însă jucată. Suntem o echipă care am făcut meciuri bune şi în deplasare”, a mai declarat antrenorul Energiei.

“Principalul motiv al înfrângerii din această seară este oboseala. Nu este o scuză, este o realitate. Este foarte greu să joci şase meciuri în trei zile. Primul s-a decis în prelungiri, al doilea l-am jucat practic în deplasare, iar oboseala acumulată a afectat procentajele noastre. Am început şi foarte greu meciul, pentru că oboseala nu te afectează doar fizic, ci şi psihic şi la nivel de concentrare. Cu toate că ne-am pregătit bine pentru acest meci, din cauza oboselii nu am putut aplica în meci ce am făcut la antrenament. Pentru efortul depus trebuie să îmi felicit jucătorii”, Iannis Diamantakos, antrenor Energia Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here