Părţi din acordul CEO, băgate sub nasul minerilor printr-un regulament de ordine interioară

536

Minerii din cadrul carierelor Diviziei Miniere a CEO au fost anunţaţi, ieri dimineaţă, la intrarea şi ieşirea din schimb, că trebuie să semneze un regulament de ordine interioară, elaborat recent de Departamentul Relații de Muncă și cu Comunitatea din cadrul Direcției de Resurse Umane a Complexului Oltenia. Cea mai mare parte a salariaţilor, în special cei de la carierele din zona Motru, au refuzat, asta, mai ales după ce liderii de sindicat le-au atras atenţia că, în noul statut ar fi prinse pasaje din acordul încheiat doar de cele zece sindicate cu administraţia şi multe alte erori. Regulamentul care se dorea semnat de mineri are pasaje legate de timpul de odihnă al angajaţilor şi de Comisia Paritară, care nu mai există şi nu elementele care nu ar trebui să fie în acest tip de document.

ceo divizia minieraSindicaliştii din zona Motru cred că administraţia CEO vrea să le bage angajaţilor, care sunt membrii FNME sau Univers, sub nas, părţi din acordul atât de controversat, asta nu direct, ci prin intermediul unui regulament de ordine interioară pe care respectivii au fost anunţaţi, miercuri, că trebuie să îl semneze. Asta, în condiţiile în care, trei lideri sindicali, consideraţi trădători de către colegii lor, s-au împăunat marţi într-o conferinţă de presă, cum că 9400 de salariaţi ai CEO au semnat deja pentru acordul care ţine loc de CCM. “Documentul de ordine interioară conţine elemente care nu au legătură cu un regulament intern, de genul: timp de odihnă. Aici, se spune că se ia în calcul vârsta salariatului şi nu vechimea. Se face trimitere apoi la Comisia Paritară, care nu mai există. Sunt şi alte erori pe care departamentul lui Ion Ruşeţ vrea să le semneze, în necunoştinţă de cauză, minerii”, spune Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului Liber Cariera Roşiuţa.

roscaAcesta susţine şi că “regulamentul are aliniate care fac referire la CCM-ul aplicabil, care nu există, ci există doar acordul discriminatoriu”.
“În regulament se vorbeşte şi de o organizaţie sindicală reprezentativă fără să i se dea nume fapt care lasă, intenţionat, loc de interpretări. Forţează astfel oamenii să îşi asume acest regulament incorect, deşi este foarte voluminos. Asta, prin expresia: «a lua la cunoştinţă», asta deşi, cele legate de documentele respective se găsesc în fişa postului fiecărui angajat”, a mai subliniat liderul sindical.

Regulamentul, atacat în instanţă
Tot liderul de la Roşiuţa susţine că regulamentul intern conţine şi ceva legat de programul de lucru, care să fie până la 16 ore, asta deşi în minerit programul este de maximum 8-12 ore. “Ei fac referire la un program de lucru extins, dar şi la pasaje din acordul nesemnat de mii de salariaţi ai CEO. Oricum, la Motru au semnat o parte dintre angajaţi, dar noi îl vom contesta în instanţă”, a mai completat Roşca.
Sindicalistul nu este singurul care a remarcat erori şi lucruri intenţionate în noul regulament, care deşi postat pe site nu a fost încă studiat de toţi semnatarii, fiind destul de voluminos.
bunoaicaNicu Bunoaica, liderul de sindicat de la UMC Lupoaia, este la fel de vehement legat de noul regulament, la fel ca şi Roşca. Bunoaica susţine că în acest document sunt prinse pasaje din acordul celor zece, care se doresc asumate, în necunoştinţă de cauză, de către semnatari. “Sunt lucruri legate de concedii, sănătate şi securitate în muncă, discriminare care nu au ce căuta în acest regulament. Unele sunt prinse şi în acordul pe care membrii mei nu l-au semnat”, a spus Bunoaica.
Acesta, la fel ca şi Roşca, nu crede că 9400 de salariaţi ai CEO au semnat acordul celor zece, şi îi avertizează pe angajaţi să nu iscălească acest document şi nici regulamentul făcut, spune liderul, tot în defavoarea muncitorilor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.