Parteneriat cultural între Gorj şi Vârşeţ

316

serbia muzeuO delegaţie a judeţului Gorj a fost prezentă săptămâna trecută în Serbia, la Vârşeţ, pentru a încheia un parteneriat cu instituţiile culturale din Banatul Sârbesc. Membrii delegaţiei gorjene au participat la mai multe întâlniri oficiale cu reprezentanţii administraţiei locale din Vârşeţ şi cu şefii instituţiilor de cultură din zonă, întâlniri ce s-au concretizat prin semnarea acordului de parteneriat “Patrimoniul cultural – factor de identitate culturală”.

Parteneriatul, iniţiat cu scopul principal de cunoaştere reciprocă a valorilor naţionale patrimonial-culturale, vizează realizarea schimburilor culturale, promovarea reciprocă a culturii şi artei din România şi Serbia, precum şi derularea de activităţi comune pentru valorificarea oportunităţilor de turism în cele două zone. Delegaţia judeţului Gorj, formată din preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, Dumitru Hortopan, şi directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Ovidiu Popescu, a participat la întâlniri oficiale cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Vârşeţ şi cu şefii instituţiilor de cultură din zonă. Partea sârbească a fost reprezentată de reprezentantul cultural al regiunii, Javor Rajaski, consilierul local Nicolae Moise, directorul Muzeului Vârşeţ, Ana Medacovic, şi directorul Centrului Cultural din Vârşeţ, Nada Grozdanic. A fost prezent, de asemenea, consulul general al României la Vârşeţ, Alexandru Mureşan. Întâlnirile dintre aceştia s-au concretizat prin semnarea acordului de parteneriat “Patrimoniul cultural – factor de identitate culturală”. Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, a declarat că prin intermediul acestui parteneriat s-a făcut un pas important din punct de vedere cultural: „Toată această poveste a plecat prin iniţiativa domnului director Hortopan care a avut o primă rundă de întâlniri aici, la Târgu-Jiu, în luna mai, cu o delegaţie din Serbia. Acum ne-am dus noi la ei şi am consimţit nişte parteneriate interesante şi benefice pentru toată lumea. Din punct de vedere cultural, am făcut un pas foarte important. Eu zic că sunt două mari câştiguri aici: unul, o posibilitate de export cultural românesc, de mediatizare a importanţei lui Constantin Brâncuşi, iar o a doua bucurie pe care ne-o face acest parteneriat este dragostea cu care românii din Vârşeţ primesc orice act de cultură românesc”, a declarat Ovidiu Popescu. Şi Dumitru Hortopan, directorul Muzeului „Alexandru Ştefulescu”, s-a declarat emoţionat de căldura cu care sunt primiţi românii în Serbia, dar şi de faptul că acest gen de parteneriat este o premieră pentru Muzeul Judeţean: „Pentru muzeu este o experienţă inedită, fiind primul parteneriat încheiat cu o instituţie de profil din altă ţară. Am pus bazele unui parteneriat care în primăvara anului viitor se va materializa prin vernisarea unor expoziţii care reliefează patrimoniul Muzeului Gorjean, o să mergem mai întâi cu o expoziţie de fotografie, după aceea urmează o expoziţie de cule, culele fiind obiecte de arhitectură specifice atât Olteniei, Munteniei cât şi Balcanilor şi la final o să mergem cu o expoziţie de fotografie care va fi înnobilată cu obiecte de etnografie şi de cult religios ortodox care ne va fi donată de Institutul de Memorie Culturală din Bucureşti.”

Ziua Naţională a României, marcată la Vârşeţ

Evenimentul cu care debutează parteneriatul va fi spectacolul susţinut la Vârşeţ de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” pentru a marca Ziua Naţională a României. „Concret, s-a consimţit deja un eveniment. Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” va fi prezent la Vârşeţ la sfârşitul săptămânii viitoare şi va da un spectacol ca să marcheze ziua naţională a României”, a anunţat Ovidiu Popescu. În luna decembrie o delegaţie sârbească va fi prezentă la Târgu Jiu pentru a definitiva agenda culturală a evenimentelor pentru 2012, iar în februarie Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” va organiza la Vârşeţ expoziţia multimedia „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără sfârşit”. De asemenea, directorul Muzeului Judeţean a făcut o propunere privind organizarea unei Săptămâni gorjene”, la Vârşeţ: „Aş dori să facem o Săptămână gorjeană la Vârşeţ, cu lansări de carte, expoziţii de fotografie, expoziţii de documente, arheologie, expoziţii Constantin Brâncuşi. Acolo este o comunitate de circa 5.500 de români. Este interesant faptul că nu numai românii s-au arătat interesaţi de acest parteneriat, sârbii prin tradiţie ne sunt prieteni apropiaţi şi noi am resimţit prietenia asta”, a explicat Dumitru Hortopan.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here