Parlamentarul din Padeş îl beşteleşte pe Liviu Andrei! – Prefectul a pus DNA-ul pe terenul lui Morega

200

deschidereRăzboi deschis între parlamentarul independent Dan Ilie Morega şi actualul prefect de Gorj, Liviu Andrei. Asta după ce înaltul funcţionar public s-a gândit să sesizeze procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din cadrul Serviciului Teritorial Craiova în legătură cu eventuala săvârşirea a unor infracţiuni de către trei dintre subordonaţii săi.

Una dintre ilegalităţile pe care aceştia le-ar fi săvârşit priveşte modificarea amplasamentului pentru un teren cuvenit moştenitorilor familiei Morega. Hotărârea care aprobă însă schimbarea amplasamentului terenului pentru Dan Ilie Morega şi pentru fratele său Constantin Morega, ajuns în atenţia DNA, poartă însă chiar semnătura prefectului Liviu Andrei.

“Hoţul strigă hoţii”, astfel explică parlamentarul Dan Ilie Morega gestul inexplicabil al prefectului de Gorj, Liviu Andrei, care a sesizat DNA-ul pentru aşa-zisa ilegalitate a subordonaţilor săi dar pe care el, în documente, a aprobat-o. Are img414probabil dreptate asta deoarece în hotărârea din 18 decembrie 2009 a Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, din subordinea Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, prefectul Liviu Andrei semnează cu mâna sa pentru schimbarea parţială a amplasamentul pentru terenul celor doi fraţi Morega. Este vorba despre o suprafaţă de 2,68 de hectare de teren din totalul celor 3,14 hectare, teren cu vegetaţie forestieră.

Sesizarea înregistrată în august

Dacă în decembrie anul trecut prefectul Liviu Andrei îşi dădea acordul pentru schimbarea amplasamentului pentru o parte din terenul fraţilor Morega, în august anul acesta, adică după opt luni de zile, înaltul funcţionar public a realizat că a făcut o greşeală. Sau poate nu. Probabil nici nu a realizat că şi-a săpat chiar el groapa, în care l-a tras şi pe fostul subprefect de Gorj, Horaţiu Gorun, şi el semnatar al hotărârii. Conştient sau nu, după cum declară chiar Morega, prefectul Liviu Andrei trimite în august sesizarea sa la DNA prin care img415anunţă: ,,săvârşirea unor infracţiuni de către anumiţi funcţionari publici din cadrul Instituţiei prefectului –Judeţului Gorj, susţinuţi de comisarul şef Copaci Constantin, din cadrul DGA Serviciul Teritorial Gorj”. Prefectul îi arată astfel cu degetul pe Daniel Bivolaru, şeful Corpului de Control din cadrul Prefecturii Gorj, pe Liviu Diaconescu, şeful Direcţiei Legalitatea din cadrul aceleiaşi instituţii şi pe Constantin Copaci, şef serviciu DGA Gorj. Pe fiecare îi acuză de ceva, dar, doar unul este reclamat la DNA că i-a avantajat în mod incorect pe fraţii Morega, moştenitorii Constanţei Morega, deţinătoarea de drept a terenului în cauză.

Acuzaţii pentru cei trei

Până ajunge însă la Liviu Diaconescu pe care îl face vinovat direct de actul care priveşte terenul img422fraţilor Morega, prefectul ,,îl dă în gât” pe Daniel Bivolaru. Acesta este acuzat că ,,şi-a numit soţia într-un grup tehnic de lucru (n.r. în timpul alegerilor locale din 2008), încălcând prevederile legii referitoare la conflictul de interese pentru funcţionarii publici, existând numeroase elemente care să conducă la posibile fapte incriminate de lega ca infracţiuni”. Prefectul menţionează, de asemenea, în plângere că ,,actele emise (n.r. de primarul de la Cruşeţ, unde s-a constituit acest grup), au fost supuse controlului de legalitate, în condiţiile în care se considera că au fost ilegale trebuiau aduse la cunoştinţa conducerii instituţiei”, img416fapt care cu siguranţă nu s-a făcut.

Liviu Diaconescu, făcut vinovat

În ce îl priveşte pe Liviu Diaconescu, directorul Direcţiei de Legalitate, totodată membru în Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, este acuzat de prefect că ar fi semnat un referat, ,,alături de membri colectivului de lucru, în locul responsabilului de localitate, încălcând cu bună ştiinţă dispoziţiile art. 57 din Legea 18-1991, actualizată semnând în acelaşi timp şi hotărârea comisiei judeţene privind modificarea amplasamentului pentru moştenitorii familiei Morega. În speţă este vorba despre un teren cu vegetaţie forestieră în suprafaţă totală de 3,14 hectare, validat prin HCJ nr 5072-1.08.2008 şi modificată nelegal prin HCJ nr. 5401-18.12.2009”.

Liviu Andrei blamat de Morega

Parlamentarul de Gorj, Dan Ilie Morega, l-a făcut cu ou şi cu oţet pe Liviu Andrei când a fost informat de plângerea realizată de prefectul ,,portocaliu”. ,,După ce a prăduit importante sume de bani din reparaţiile de mântuială a şcolilor, din lucrările de alimentare cu apă sau cele ce privesc încălzirea unităţilor de învăţământ, pe vremea când era şeful Inspectoratului Şcolar, strigă acum hoţii. Mai mult, după ce semnează hotărârea privind acordarea drepturilor de proprietate pentru fratele meu şi pentru mine, ambii moştenitori ai Constanţei Morega, pe un alt amplasament decât cel pe care ni l-am fi dorit, terenul fiind în satul Padeş, comuna Padeş şi nu la 20 de kilometri pe două albii a unui mic pârâu, prefectul se adresează DNA-ului. Regret faptul că l-am susţinut pe funcţia de inspector general al Inspectoratului Şcolar Gorj, pe vremea când eu eram subprefect. Regret că din acest motiv a devenit subprefect şi acum prefect. De ce nu s-a autosesizat la DNA că el a semnat hotărârea în cauză. El face o sesizare la DNA împotriva altor persoane după un an de zile. De ce”, se întreabă Morega.

Liviu Andrei ia în calcul o eroare

Prefectul de Gorj răspunde la întrebarea lui Morega menţionând că există posibilitatea să fi semnat acea hotărârea care privea terenul fraţilor Morega din eroare. ,,Este posibil să fi semnat din eroare. Probabil Corpul de Control s-a sesizat că acel document nu a fost legal şi s-a făcut o plângere ca atare la DNA”, a declarat Liviu Andrei care promite că va verifica documentele în cauză. Iniţial însă, Liviu Andrei a menţionat că acuzele care i-au fost aduse ieri de Dan Ilie Morega ar fi, pentru el, egale cu zero. ,,Ce spune Morega este pentru mine egal cu zero. Eu nu mă cobor la nivelul lui Morega, sunt fiu de intelectuali. Sunt mii de acte pe care le semnez lunar din poziţia de prefect. Nu ştiu de acest act semnat de mine. Oricum Morega vorbeşte mai mult decât toată lumea. Dacă era altul, acum avea dosar penal, dar nu este cazul lui”, a declarat Liviu Andrei. Acesta a menţionat că va face o verificare proprie astăzi pentru a vedea dacă într-adevăr a semnat plângerea la DNA şi hotărârea care permite fraţilor Morega să schimbe parţial amplasamentul pentru terenul moştenit de la mama lor.

La închiderea ediţiei prefectul Liviu Andrei a intervenit telefonic menţionând că a încercat să afle de la subordonaţii săi, în ciuda orei destul de târzii, ce s-a întâmplat de fapt cu hotărârea care îi privea pe fraţii Morega şi cu sesizarea Instituţiei Prefectului la DNA. Liviu Andrei a menţionat că în urma informaţiilor pe care le-a primit, sesizarea DNA oglindeşte unele lupte interne care s-au dat între doi dintre subalternii săi, Diaconescu şi Toporişte, care nu ar afecta de fapt documentul prin care fraţii Morega şi-au primit terenul din Padeş. Prefectul promite că va verifica însă în amănunt motivele care au determinat Corpul de Control să redacteze acea sesizare la DNA pe care el a semnat-o. De asemenea, să verifice hotărârea care s-a dat în luna decembrie a anului trecut, care poartă semnătura sa.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here