Parlamentar de Gorj: CE Oltenia se va închide treptat. Va începe un joc peste cadavre

2490

Deputatul Radu Miruță, președintele USR Gorj, spune că pentru angajații din Complexul Energetic Oltenia, singura soluție, în contextul actual, este susținerea amendamentului depus la legea care ar scoate mai devreme minerii și energeticienii la pensie. Pentru plata retroactivă a contribuțiilor la stat ar fi nevoie de 50 de milioane de euro, bani care ar putea fi luați din Fondul pentru o Tranziție Justă, crede Miruță.

„Pentru oameni, soluția la problema mineritului și prin consecință a energeticienilor din județele Gorj și Hunedoara, în contextul actual, este susținerea amendamentului la PLX 75/2021 privind pensionarea celor din producție cu 30 de ani contributivitate și 25 de ani în activitatea respectivă, iar USR PLUS continuă ferm să susțină această soluție și să lupte pentru ea în Camera Deputaților. Amendamentul propus de mine a trecut în Comisia de Industrii, așteaptă de mai bine de o lună în Comisia de Muncă, punctul de vedere al Ministerului Muncii”, a spus Miruță, aducând în discuție proiectele de legi avansate în aceste zile de către cei din PNL și PSD.

Concurs de proiecte între PSD și PNL
Liberalii vor să prelungească, până în 2023, legea care le permite angajaților care lucrează în condiții deosebite să iasă mai devreme la pensie, în timp ce social-democrații propun o altă modificare a legii pensiilor. Astfel, salariații care lucrează în condiții deosebite de muncă ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de cinci luni pentru fiecare an lucrat, față de patru luni în prezent.
„Am văzut zilele acestea un concurs de depunere de noi proiecte de lege din partea PSD și PNL. Parcă întâmplător, în aceeași logică a ultimilor 30 de ani, niciunul nu rezolvă elefantul din cameră, niciunul nu rezolvă problema reală a oamenilor care au ținut becurile aprinse în România: faptul că pentru mulți angajați care au lucrat în condiții deosebite, compania nu a și achitat contribuțiile asociate, iar lor acele perioade nu li se consideră la pensionare, deci doar unii se vor pensiona mai devreme. Rămâne și problema colegilor care au desfășurat activități identice, dar unii au avut grupă, alții nu. Drumul prin instanțele de judecată în care unii câștigă, alții pe aceeași situație nu, nu este o soluție pentru oameni”, spune deputatul Miruță.
În plus, noile proiecte nu i-ar ajuta pe toți angajații CE Oltenia, iar până când acestea să devină lege, ar trece mult timp, consideră parlamentarul USR. „Noile proiecte le pot propune și 7 luni la an, vor beneficia doar unii dintre cei care au exact aceleași condiții ca și alții, deci nicio dreptate nu va fi făcută. Plus că aceste proiecte abia depuse pot dura și ani până ajung să devină lege”, argumentează Miruță.
Complexul Energetic Oltenia a fost de-a lungul timpului sursa gri de bani pentru multe afaceri dubioase din care s-au hrănit mulți decidenți politici, de aceea liderul USR Gorj spune că „ar fi inuman și imoral” ca tocmai oamenilor din producție să li se spună că pentru ei nu mai există bani pentru plata câtorva contribuții sociale.
„Acest Complex Energetic se va închide treptat, județul Gorj, monoindustrial și nepregătit din timp pentru această ciocnire, va naufragia necontrolat, izolat într-o chiuvetă a României, departe de autostrăzi, zone industriale, depopulat și fără un mediu economic privat. 4.700 de oameni vor fi dați afară în următorii 4 ani… aceasta înseamnă circa 40%. Dintr-un vestiar de 10 colegi, 4 vor fi dați afară: nu se știe pe ce criterii, care vor rămâne, care vor pleca. Va începe un joc peste cadavre prin care fiecare va încerca să ajungă la diverși oameni în poziții influente pentru a rămâne sau a pleca. Un joc morbid cu final clar”, a mai precizat Miruță.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Domnul ALES, ar trebui sa militeze pentru crearea de noi locuri de munca in zona si nu pentru pensionare.
    Daca cei ce se ocupa de restructurare vor putea urma planul si termenele stabilite, impactul va fi clar diminuat.
    Poate ca romanismul asta ieftin trebuie sa dispara, avem nevoie de oameni capabili si determinati sa scoata natia asta la liman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here