Pariu pentru oamenii deştepţi

572

poza PNLVedeţi sondaje. Citiţi ştiri pe net. Ascultaţi analişti coloraţi politic. Peste tot, vi se spune că în turul doi intră doar Geoană sau Băsescu. Au în spate atât de mult sprijin, încât lupta împotriva lor pare imposibilă.

Sondajele reale spun însă altceva. Spun că lupta e încă deschisă. Spun că va conta mobilizarea la vot. Spun că va conta fiecare om care aduce cu el pe cineva să voteze.

Acum vine întrebarea mea: voi veniţi la vot? Ştiţi ce se spune peste tot? Că, în România de azi, un om de bun-simţ n-are şanse să căştige alegerile. Dacă nu ai furat, nu ai minţit, nu ai făcut afaceri cu statul, nu ţi-ai tras sau nu ţi-ai dat singur casa de la stat, nu ai făcut înţelegeri cu mogulii, cu băieţii din servicii sau nu ai patronat consilii de administraţie – lumea te consideră slab şi “loser”.
Se mai spune că orice candidat care nu minte, nu înşeală, nu este ipocrit, nu este din “topor” nu are nici o şansă să câştige alegerile. Se spune că trebuie să ai în frunte doar un “tătuc”, un manipulator, un om uns cu toate alifiile. Doar aşa reuşeşti în România de azi. Doar aşa poţi să fii preşedinte.
Voi credeţi asta? Sau, mai mult: voi sunteţi dispuşi să mai acceptaţi asta? Mai sunteţi dispuşi încă 5 ani s aşteptaţi? Mai vreţi să vă uitaţi în continuare la televizor la aceleaşi mizerii? Mai vreţi să fugiţi mereu de politică, şi poate şi de ţară, sperând că minciuna şi înşelăciunea să nu vă corupă şi pe voi?
Eu nu mint. Nu fur. Nu sunt incoerent. Nu ocolesc răspunsul la nici o întrebare. Nu jignesc pe cei care vorbesc cu mine. Nu tac. Nu accept orice. Nu renunţ la principii. Pentru asta, în România celor de mai sus, eu nu am şanse să fiu preşedinte.
Dar în România voastră? Am şanse? Are şanse un om obişnuit care nu s-a îmbogăţit din politică? Are şanse un om care propune un independent ca Iohannis prim-ministru? Are şanse un liberal să conducă o ţară care n-are alt plan de ieşire din criză decât împrumuturi după împrumuturi? Eu zic că are, cu o singură condiţie: VENIŢI LA VOT!
Dacă nu veniţi la vot, România rămâne o ţară în care speranţa e în continuare moartă. Dacă nu veniţi la vot, decid sacoşele în locul vostru. Dacă nu veniţi la vot, decid sondajele în locul vostru. Dacă nu veniţi la vot, decid baronii, grupurile de interese, serviciile, hrebenciucii şi bercenii în locul vostru. Dacă nu veniţi la vot, voi cei din Bucureşti, din Cluj, din Iaşi, din Timişoara, din Braşov, vor decide în locul vostru cei care semnează peste căsuţa goală a numelui vostru pe listele speciale, în străinătate, la referendum şi peste tot în ţară unde nu veţi fi atenţi.
Votul acesta nu este doar pentru mine. E pentru noi toţi. Pentru tineri. Pentru cei inteligenţi şi cu bun-simţ. Pentru cei care respectă regulile. Pentru cei decenţi. N-am făcut înţelegeri cu corupţii. N-am vândut promisiunea guvernării niciunui baron. N-am negociat nimic în schimbul candidaturii mele. Am fost doar aşa cum mă ştiţi. Poate naiv, poate visător, poate neexperimentat. Dar sincer, simplu şi foarte serios. E, în continuare, timpul schimbării. Dar depinde de voi toţi. Veniţi la vot. Nu-i lăsaţi să vă fure încă 5 ani.
Crin ANTONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here