Părinţii revoltaţi, doctorii ţinuţi la uşă! Invazie de păduchi în şcoala cumnatului lui Troacă

511

Mai mulţi elevi ai Şcolii Generală din Padeş, conduse de cumnatul primarului localităţii, Mihai Troacă, sunt contaminaţi cu pediculoză, copiii venind acasă, săptămâna trecută, plini de păduchi. Părinţii revoltaţi au încercat să discute problema cu învăţătorii, dar şi cu directorul şcolii, Cristian Pora, totodată consilier local PDL, dar toţi cei contactaţi ar fi declarat că problema nu îi interesează. Apaţinătorii au cerut apoi ajutor unei doctoriţe din localitate, care venită să controleze la cererea părinţilor elevii, a fost vineri scoasă afară din şcolă de directorul unităţii de învăţământ. De altfel, doctoriţa Ioana Bratiloveanu Răuţ, medic de familie în comună, nu este singura care s-a lovit de acest tratament în faţa directorului şcolii, doctorul Florica Achim, din Padeş, a semnalat Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, în septembrie anul trecut, că alături de asistenta sa a fost scosă afară din Şcoala Generală de acelaşi director, care le-a oprit să facă tirajul epidemiologic în unitatea de învăţământ. Unul dintre părinţi a cărui fiică a venit joi acasă plină de păduchi cere anchetă din partea DSP Gorj şi a Inspectoratului Şcolar Gorj la şcoala din Padeş, loc în care toaletele sunt, de asemenea, un focar de infecţie.

scoala_padesLa Şcoala Generală Clasele I-VIII Padeş într-o singură clasă studiază mai mulţi elevi de la învăţământul primar. Astfel, în clasa condusă de învăţător Rodica Cloşanu ar învăţa, împreună, elevii de clasa a II-a, dar şi cei de clasa a IV-a, explică unul dintre părinţii revoltaţi. Cornel Răduţu susţine că fiica sa, care este în clasa a II-a, a venit acasă, joi, plină de păduchi. Deşi omul ar fi încercat să explice problema învăţătoarei, dar şi directorului şcolii, mai ales că fiica i-a transmis că în clasa ei mai sunt doi copii cu pediculoză, s-ar fi lovit de opacitatea celor doi.
“Mi-au spus, atât directorul cât şi învăţătoare, că dacă sunt interesat pot să merg să controlez eu copiii în cap de păduchi. Dar cum să fac asta”, spune, uimit, Cornel Răduţu, care a solicitat, la finalul săptămânii trecute, intervenţia unui medic pentru a verifica câţi copii au pediculoză în şcoală. “Vineri, doctoriţa Răuţ a fost în şcoală, dar a fost scoasă afară de director când a auzit că aceasta vrea să verifice elevii. Doctoriţa Florica Achim a refuzat să mai meargă, de altfel, în unitatea de învăţământ, deoarece şi ea şi asistenta ei au păţit acelaşi lucru în iunie şi în septembrie când au vrut să facă vaccinul elevilor şi, ultima dată, chiar tirajul epidemiologic în unitatea de învăţământ”, a explicat părintele.

“Nu mai las copilul la şcoală!”
Părintele susţine că nu ar fi singurul în această situaţie şi că şi alţi părinţi şi-au oprit copiii de la şcoală când aceştia au venit acasă plini de păduchi. “Eu nu mai las fata la şcoală. Nu se poate aşa ceva. Directorul în loc să ia măsuri vrea să ascundă ce se întâmplă în unitatea de învăţământ. Eu nu am avut niciodată vreo divergenţă cu dânsul, dar nici nu pot nega că sunt aceste probleme în şcoală, acestea plus toaletele care sunt un focar de infecţie”, mai spune, ferm, tatăl elevei. Acesta nu îşi explică de ce există acest refuz repetat al directorului şcolii, legat de prezenţa medicilor în unitatea de învăţământ, şcoala neavând de altfel contract cu vreun cabinet medical pentru tirajul epidemiologic şi vaccinări, aşa cum cere legea.

Dr. Achim: “Elevii de clasa a VIII-a, nevaccinaţi”!
De altfel, printr-o adresă pe care v-o prezentăm integral mai jos, dr. Achim din Padeş, sesizează, în scris, DSP Gorj că a fost scoasă afară din şcoală de directorul Pora, asta în faţa a doi părinţi. “Aducem la cunoştinţă că este al doilea incident de genul acesta, primul fiind în 6.06.2013 când am vrut să vaccinăm copiii de clasa a VIII-a. Vă aducem la cunoştinţă că nu avem niciun contract de prestări servicii încheiat cu şcoala sau cu Primăria Padeş dar, de fiecare dată, am prestat servicii medicale gratuit, tiraj epidemiologic şi vaccinări, deşi conform legislaţiei în vigoare, adică potrivit Ordinului 653/25.09.2011 şi Ordonanţei de Urgenţă nr. 162-12.11. 2008, medicul de familie trebuie să aibă contract de prestări servicii cu Primăria sau cu Şcoala din localitatea respectivă”, transmitea Dr. Florica Achim din Padeş la DSP Gorj pe 20 septembrie 2013.
scan0001Deşi doctorul cere analizarea celor de mai sus şi luarea unor măsuri corespunzătoare DSP Gorj nu a intervenit în niciun fel, în această perioadă, pentru a le impune directorului Pora sau primarului Mihai Troacă, respectarea legii. Marius Boeriu, directorul DSP Gorj, explică fenomenul spunând că IŞJ trebuia de altfel să ia măsuri cu conducerea şcolii pentru a permite accesul medicilor în unitate, lucru care nu s-a făcut.

Ion Işfan: “Trimit doi inspectori la şcoala din Padeş”
Sesizat de Gorjeanul, la cererea părintelui Cornel Răduţu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, a promis că va verifica sesizarea legată de invazia de păduchi de la şcoala generală din Padeş. “Voi trimite acolo doi inspectori pentru a verifica la faţa locului sesizarea părintelui elevei”, a declarat, duminică, generalul IŞJ, Ion Işfan.

Boeriu: “Dacă sunt trei cazuri în clasă este focar de pediculoză”
Şeful DSP Gorj, Marius Boeriu, va trimite la rândul său, cu inspectorii IŞJ, reprezentanţi ai Direcţiei la Şcoala Padeş pentru a verifica dacă se confirmă focarul de pediculoză de aici. “Vom trimite şi noi, la şcoala Padeş, o persoană de la Igienă Şcolară pentru a verifica dacă se confirmă existenţa focarului de pediculoză semnalat. Dacă se confirmă vom lua măsurile care se impun imediat, adică vom face anchetă epidemiologică, dezinfecţie în focar şi vom asigura tratamentul. În cazul acesta, vom asigura agenţii de dezinfecţie”, a declarat Boeriu, directorul DSP Gorj.

pora_pestisaniCumnatul Pora şi familia din şcoală
De altfel, cumnatul Pora se comportă ca stăpân al şcolii gimnaziale, spun mai mulţi localnici din Padeş, şi pentru că în unitatea de învăţământ mai multe posturi sunt ocupate de membrii ai familiei directorului şcolii. Adică Pora se simte aici exact ca acasă el având cumnate profesoare, sora bibliotecară, mama profesoară în şcoală, soția contabilă tot aici şi unchiul fochist.
Pora nu s-a remarcat printr-un management educaţional de excepţie, deşi conduce şcoala de zece ani, dovadă că toaletele unităţii sunt ca din Evul Mediu, prezentând chiar pericol pentru elevi, iar sala de sport este mai mult un fel de depozit decât un spaţiu pentru educaţia sportivă a şcolarilor. De asemenea, în şcoală s-au făcut mai multe lucrări de mântuială cu firme dubioase, iar aprovizionarea de material didactic și carte a ajuns la mâna firmelor de cumetrie ale primarului Troacă. În ciuda acestor probleme, “Poranu”, cum îi spun padeşenii, a fost tolerat politic în funcţie deşi este membru PDL, pentru că PSD a primit susţinere pentru a-şi impune aici viceprimarul, în persoana lui Mihai Argintaru, şef al PSD Padeş.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

 1. In toamna la Scoala Ciuperceni 90% din elevi au avut paduchi,directoarea radea ca nu au alta boala……ISJ -ul n-a trimis pe nimeni…..era o persoana importanta directoarea florareasa ,abia numita in functie………..

 2. Si sora mea a avut paduchii si mama a cautat un tratament natural, care sa nu ii afecteze parul si sa nu ii irite scalpul.
  Am gasit un gel natural impotriva paduchilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
  A fost foarte multumita de produs, sora mea a scapa complet si repede de paduchi si ouale lor.
  Gelul impotriva paduchilor miroasa tare bine, a primavara,a natura,… nu se scurge sa intre in ochi(cum fac sampoanele) si deja vine cu un pieptam de paduchi in pachet.
  Eu il recomand, pe sora mea a scapato de paduchii si oaule lor.
  va pup

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here