Păreri PEFOC – cât de important este coșul de fum pentru siguranța casei tale?

422

Când vine vorba despre seminee care întâmpină probleme, nereușind să livreze performanță în parametri normali de funcționare, de cele mai multe ori, de vină sunt coșurile de fum improprii, fumul devenind periculos mai ales din cauza toxicității sale. În acest articol, specialiștii în soluții de încălzire alternativă de la PEFOC ne vor ajuta să înțelegem motivele celor mai frecvente disfuncționalități ale unui coș de fum care îți pot pune în pericol integritatea căminului și chiar viața membrilor familiei tale.

Proiectarea greșită a structurii de evacuare a gazelor arse, reprezintă în sine, una dintre cele mai frecvente situații care determină probleme la nivelul coșului de fum. Indiferent dacă vorbim despre un coș montat la exterior sau la interior, contează foarte mult ca specialistul să identifice poziția optimă de amplasare, în funcție de arhitectura spațiului în care urmează să funcționeze șemineul.

Un alt motiv care va determina funcționarea sau nefucționarea unui coș de fum este redat de condițiile climatice externe precum, altitudinea, presiunea atmosferică, direcția vântului sau temperatura, factori care vor influența în mod direct calitatea tirajului. Spre exemplu, iarna, când este foarte frig afară, diferențele de temperatură dintre aerul cald expulzat și aerul rece de la exterior, favorizează tirajul și buna funcționare a coșului de fum, în timp ce, vremea ploioasă, cumulată cu scăderea presiunii atmosferice, va determina reale dificultăți procesului natural de evacuare al fumului.

Racordarea de la șemineu sau sobă, la coșul de fum al casei, reprezintă încă un factor decisiv ce poate influența randamentul acestuia. Un burlan semineu poate fi confecționat din materiale care diferă, începând de la inox, până la oțel sau inox căptușit cu ceramică, însă, în funcție de specificațiile fiecărui proiect în parte, nu toate sunt și la fel de potrivite.

Pentru asigurarea unei funcționări optime și în deplină siguranță, specialiștii PEFOC recomandă utilizarea burlanelor din oțel pentru racordare sigură și facilă a sobelor și șemineelor, la coșurile de fum, casnice sau industriale. Tubulatura de evacuare este disponibilă pe diferite diametre și concepută special să reziste la temperaturi extreme, pentru o construcție ce rezistă o viață întreagă.

În continuare vă vom prezenta și caracteristicile ce trebuie respectate pentru a ne asigura preventiv că vom obține tirajul optim, și astfel, funcționarea ideală a șemineului sau a sobei pe lemne:

Izolarea termică corespunzătoare

Izolarea optimă la nivelul hornului, contribuie decisiv la evitarea răcirii aerului în timpul procesului de evacuare. Astfel este asigurat un flux continuu pentru eliminarea gazelor rezultate din ardere.

Importanța sursei de aer

Transferul masei de aer de la exterior, la interiorul focarului este iarăși esențială în procesul de ardere. Sursa de aer facilitează pătrunderea oxigenului în focar, ceea ce va asigura respectarea condiției necesare de  combustie, dar și menținerea constantă a tirajului în condiții de eficiență maximă.

Adecvarea înălțimii hornului

Este absolut necesar ca înălțimea să fie corelată cu diametrul hornului. O secțiune transversală de mici dimensiuni, va fi potrivită unor coșuri de fum mai lungi, lungimea compensând diametrul redus,  însă niciodată, un coș de fum nu va avea mai puțin de 4 metri și nici nu se va înălța deasupra acoperișului cu mai puțin de 1 metru.

Alte aspecte importante

Indiferent de materialele utilizate sau de locația în care sunt amplasate, hornurile trebuie construite cât mai drept posibil, fără devieri, curburi sau înclinații prea mari. Mentenanța și curățarea lor trebuie efectuată periodic, folosindu-te de un kit curățare coș de fum, cel puțin o dată pe an sau apelând la suportul unui coșar autorizat, care îți va garanta o lucrare sigură, eliminând astfel pericole precum, intoxicațiile cu monoxid de carbon sau incendiile provocate de aprinderea accidentală a coșului de fum.

Așadar, dacă ești hotărât să-ți achiziționezi un șemineu calitativ, dar în același timp optezi și  pentru construcția corectă a coșului de fum, echipa PEFOC reprezintă opțiunea perfectă, atât din punct de vedere al soluțiilor de încălzire disponibile rapid din stocul lor propriu, cât și din punct de vedere al serviciilor asigurate de către profesioniști cu experiență dovedită de-a lungul a mii de proiecte livrate cu succes.

Și pentru că zilele cu soare ne bat deja la ușă, în oferta meșterilor sibieni ai la dispoziție un gratar curte revoluționar, care îți va schimba total perspectiva a tot ceea ce știai despre gătitul în aer liber. Cu Big Green Egg te vei putea  bucura de experiența gustului desăvârșit al preparatelor tale preferate, folosind un grill unicat în România și în lume, confecționat din ceramică de tip “kamado” și tehnologie de transfer termic, inspirată din construcția navetelor spațiale de la NASA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here