Părerea lu’ Predo – Codul portocaliu bate la uşă!

262

foto predo 2În tradiţia populară din unele locuri încă româneşti, dar europene, exista obiceiul ca noaptea dinaintea Sfântului Andrei, cel care a creştinat meleagurile noastre, să fie denumită Noaptea Strigoilor. Nu intrăm în amănunte, usturoiul românesc fiind pe cale de dispariţie, din păcate.

Şi scos din uz, de UE, printr-o stupidă şi anacronică directivă. Care prevede şi sancţiuni.

Oricum, tot în tradiţia populară, 30 noiembrie, adică ziua de astăzi, era nelucrătoare. La noi, repet. La nemţi, japonezi ori sud coreeni se munceşte aproape tot timpul. Iar ziua de azi este considerată prima zi de iarnă. După o toamnă lungă şi oarecum blândă, dar neprielnică agriculturii. Recoltelor viitoare, vreau să zic. Nu mai departe de ieri, pe la Leleşti şi prin Târgu-Jiu, a bătut o grindină cumplită. În loc de zăpadă, care se lasă încă aşteptată. Şi care n-a coborât mai jos de Rânca şi de Munţii Parâng decât noaptea. La lumina zilei se topise.

Vremea e ca vremurile. Toamna gri, dădu prilej de creştere doar economiei gri. Una parcă susţinută de guvernarea portocalie, deşi prin 2008 se câştigaseră alegerile parlamentare cu declaraţii aiuritoare. Contra corupţiei, mai înfloritoare ca niciodată, împotriva evaziunii fiscale şi, neapărat, cu creştere promisă a nivelului de trai.

Făcu preşedintele Traian Băsescu ce făcu şi, după şase ani de „Să trăiţi bine!” plus doi de guvernare portocalie, izbuti să aducă România în postura de codaşa Europei. Acum, să recunoaştem, doar în perioada dintre cele două conflagraţii mondiale leul şi economia de pe la noi reprezentau ceva în Europa. Numai că, de vreo şase ani încoace, decalajul faţă de Occident creşte. Ca şi datoriile externe. De care Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, unul mână-n mână cu preşedintele Traian Băsescu, acuză populaţia. De parcă aceasta s-ar fi împrumutat la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, nu ar fi o decizie a preşedintelui-jucător susţinut de Guvernator.

Într-o toamnă gri, cu o economie gri şi cu un Parlament adormit, când nu este bântuit de scandaluri, s-ar putea trudi şi astăzi. Că mâine, de 1 Decembrie nu se lucrează, fiind sărbătoarea naţională a tuturor românilor, aşa că nu se pune. Le-ar mai rămâne parlamentarilor zilele de marţi şi joi. Ceea ce e prea puţin pentru trei legi. Legea salarizării unitare, Legea pensiei şi, cea mai importantă, Legea Bugetului de stat pe anul 2011 – nepermis de întârziată. Ce-i drept, de ele, de cele trei legi atârnă soarta ţării. Nu cea a Executivului. Unul preocupat nu de binele României, că să-i facă pe plac aliatului UDMR. Prin votarea/asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, una cu prevederi discriminatorii. De care depinde soarta Guvernului! Chiar dacă ea va intra în vigoare abia din toamna viitoare şi ar fi fost timp să fie dezbătută în Parlament!

Cam astea sunt preocupările unui Guvern incapabil de a găsi şi gândi lucid ori coerent. Odată cu venirea iernii, codul portocaliu bate la uşă!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here