Părerea lu’ Predo – Rateu după rateu sau “succesurile” lui Băse!

256

foto predo 2Mai marii lumii constată că Europa trece printr-o criză fără precedent, începută în anul 2008. Şi în anul 2010, Europa a avut tot un an oribil. Cu cazurile Grecia, Irlanda încă nevindecate. Şeful FMI, Dominique Rahn-Stauss pomenea că ar urma Portugalia, Ungaria şi România. Deie Domnul să nu aibă dreptate.

Numai că, în vreme ce preşedintele Traian Băsescu ba ne scoate, ba ne bagă în recesiune, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, rezumă situaţia Europei în succinta afirmaţie: „Dacă euro va eşua, Europa va eşua”. O altă personalitate – economistul japonez Eisuke Sakakibara – supranumit şi „Domnul Yen” pentru marea sa capacitate de a influenţa pieţele financiare mondiale mai pretinde că, „în Europa, criza ar putea ţine până-n anul 2018”.

Pe cine să crezi? La şueta de ieri, de la orele 15, cum bănuiam, au venit numai partidele şi grupuleţele care susţin coaliţia de guvernare. Văzând eşecul personal, dar fără să-l recunoască, preşedintele Traian Băsescu, un pic mai lucid ca de obicei(deh!, băuse o cafeluţă, nu altceva!) ne sperie că suntem sub riscul de a intra în derapaj dacă nu se adoptă legile-condiţionalităţii în faţa Măriei Sale FMI. Pare-se, adevăratul gânditor în locul cuplului aflat în fruntea Guvernului României – amicii Cuplului Puterii Băsescu-Boc(al nu ştim câtălea). Şi că de aceste legi scrise după dictarea FMI, al cărui board se reuneşte pe 7 ianuarie 2011, nu s-ar primi tranşa.

Mă rog, după eşecul consultării cu liderii de la orele 15, preşedintele Traian Băsescu s-a gândit să convoace la consultări separate partidele din Opoziţie. Păcăleala cu reale consultări despre perspectivele economice şi sociale pe următorii doi ani, aderarea (eşuată, de altfel) la Spaţiul Schengen şi priorităţile legislative ale sfârşitului de an( a se citi îngrăşarea porcului în Ajun!).

Puneţi rămăşag că se merge din eşec în eşec? Doar trâmbiţele portocalii, gen Elena Udrea, spun că primul ministru Emil Boc nu pleacă de la guvernare, cică, pentru că el are programe. Ce programe şi ce măsuri economice şi sociale se vede de la o poştă. Ba chiar de mai departe. Întrucât EUROSTAT conchide că „33% dintre români întâmpină privaţiuni materiale grave”.

Un alt eşec, acceptat, tot în cursul zilei de ieri, de preşedintele Traian Băsescu ar fi viitorul Raport al Comisiei Europene, mai precis al „Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie care se prefigurează a fi un eşec”(Zeus dixit!).

Şi atunci, unde sunt „succesurile”, ca să folosim un cuvânt din dicţionarul cam (ne)român al celebrei europarlamentare Elena Băsescu? Oare eşecurile repetate de ce nu s-or vedea limpede decât din Opoziţie şi de la Bruxelles, New York ori Tokyo?

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here