
Ariile protejate nu sunt scutite de prezenţa hoţilor de lemne. Recent, o asemenea zonă din Gorj a intrat pe mâna unor astfel de persoane, care, culmea tupeului, au distrus mai mulţi arbori chiar lângă panourile prin se atenţiona că acest fapt este o ilegalitate. A fost afectat sectorul cu vegetaţie de fag, declarat Sit Natura 2000.
În zona Lainici, mai exact în punctul „Cârligul Întors”- aşa cum este cunoscut de către oamenii locului, trei cetăţeni din localitatea Tetila au fost prinşi în flagrant de către angajaţii Administraţiei Parcului Naţional(APN) „Defileul Jiului”, tăind la întâmplare mai mulţi copaci. Faptul s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, mai exact, vineri, 29 ianuarie.
Cu drujba în Defileul Jiului
.jpg)
Amendă de 5000 lei şi drujba confiscată
Potrivit legii, pentru distrugerea habitatului dintr-o arie naturală protejată, amenzile sunt usturătoare şi se încadrează între 5000 şi 10000 lei. Prins asupra faptului împlinit, tâind un arbore din picioare, cu ferăstrăul mecanic, G.V., de 56 de ani din Tetila, a fost sancţionat de reprezentanţii Parcului Naţional „Defileul Jiului” cu o amendă în valoare de 5000 lei, iar drujba i-a fost confiscată.
Fapta săvârşită este foarte gravă pentru habitatul respectiv
Cei 5 metri cubi de arbori, pe care vinovatul apucase să-i doboare, vor râmâne pe teren, urmând ca oamenii legii să anunţe proprietarul pădurii, Obştea Bumbeşti. Ulterior aceasta va inventaria gestiunea şi va derula procedurile legale ce se impun alături de Ocolul Silvic Bumbeşti, administratorul prin contract al pădurii respective.
Daniel Bucur, directorul Parcului Naţional „Defileul Jiului” ne-a declarat că: „Prin acţiunea lor, cele trei persoane au distrus elemente de floră ale habitatului – păduri de fag, habitat care, alături de alte elemente de floră şi de faună, au dus la desemnarea Parcului Naţional „Defileul Jiului” ca Sit Natura 2000 şi, astfel, includerea sa în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000”.
Minodora SUCEA