Parchetul Motru, acuzat că răspunde la comenzi politice! Fost consilier local de la Padeş, urmărit penal pentru fals privind identitatea

579

Fostul consilier local al PDL Padeş, Cristian Elena, este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru pentru comiterea infracţiunilor de fals privind identitatea şi fals sub semnătură privată, asta pentru că respectivul nu şi-a schimbat actul de identitate, în urma căsătoriei, şi a candidat astfel, în 2012, pentru Consiliul Local, ulterior fiind ales viceprimar al comunei. Interesant este că sesizarea organelor de anchetă, care s-au mişcat extrem de rapid pentru a decide începerea urmăririi penale pentru alesul local, s-a făcut, în urmă cu o lună şi jumătate, chiar de primarul localităţii, Mihăiţă Troacă, care ştia de căsătoria realizată în Spania la Consulatul din Sevilia, încă dinaintea alegerilor locale. Elena şi Troacă au un conflict deschis de anul trecut de când edilul ar fi încercat să-l arunce de pe fereastra primăriei pe consilierul local, supărat că fostul coleg de partid l-a atenţionat că a încălcat legea. În urma incidentului, părţile şi-au făcut reciproc plângeri penale.

Cristian Elena, exclus din PDL de către Troacă la scurt timp după incidentul din şedinţa de Consiliu Local, a avut anterior o relaţie bună cu primarul. De altfel, edilul a insistat enorm pentru ca Elena, plecat în 2011 în Spania, unde s-a şi recăsătorit, să revină în ţară pentru a-l sprijini în alegerile locale din 2012, unde acesta a candidat pentru prima dată la funcţia de primar al localităţii. Deşi Elena nu mai intenţiona să revină în Padeş, mai ales în urma căsătoriei cu o româncă la Consulatul din Sevilia, totuşi decide să îi dea o mână de ajutor actulului primar. Revine în ţară, în decembrie 2011, la scurt timp după căsătoria de care ştia Troacă, şi pentru că lucrurile nu mai mergeau bine în noul cuplu, şi pune umărul pentru susţinerea candidatului PDL la primăria comunei. În acest timp, Elena decide să divorţeze de soţia sa, şi revine la domiciliul din Padeş, urmând ca autorităţile din Spania, de la consulat, să comunice statului român modificarea survenită în starea civilă a acestuia.

deschidere docDocumentele privind identitatea lui Elena ajung la Padeş în toamna lui 2013
În acest timp, depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, în mai 2012, îl determină pe Troacă să-i ceară lui Elena să facă parte şi din echipa sa de consilieri locali. Elena acceptă să fie trecut în lista de aleşi ai PDL pentru Consiliul Local, şi îşi depune la dosarul de candidatură singurul document de identitate avut. Trebuie menţionat că modificarea din cartea de identitate a lui Elena, survenită în urma căsătoriei din Spania, este operată abia în toamna lui 2013, adică la mai bine de un de la alegerile locale, perioadă în care, între timp, acesta a şi divorţat de soţia sa.
Mai precis, Elena nu putea candida decât cu documentul de identitate avut anterior de căsătoria din Spania, unde numele acestuia a fost completat cu cel al soţiei. De fapt, doar pe baza certificatului de căsătorie, ajuns în România abia un an şi jumătate mai târziu, completat cu comunicarea specială a Consulatului din Spania pentru autorităţile române, Elena îşi putea opera schimbarea în cartea de identitate. Nu a mai fost necesar însă acest lucru deoarece acesta, între timp a divorţat. Interesant este că cererea de divorţ a lui Elena este depusă pe baza vechiii cărţi de identitate rămasă valabilă şi în prezent, acceptată de instanţa de judecată.

troaca primar_padesTroacă profită de lacuna legislativă pentru a se răzbuna pe Elena
Conştient de problema apărută în urma căsătoriei din Spania, cu Cristian Elena, primarul din Padeş decide să-l reclame pe fostul consilier, care i-a făcut între timp mai multe plângeri, autorităţilor competente. Edilul se adresează astfel, în luna mai, Parchetului Motru, instituţie de justiţie unde se află de un an de zile, în urmărire penală, şi dosarul său privind comiterea unor infracţiuni silvice şi economice, şi, minune, lucrurile se pun rapid în mişcare.
Mai precis, în loc să instrumenteze dosarul cu un prejudiciu de peste un miliard de lei pentru care este urmărit penal Troacă din martie 2013, Parchetul Motru îl anchetează fulger pe Elena şi într-o lună şi jumătate îl şi “împachetează” cu o urmărire penală. Rapiditatea cu care s-au mişcat procurorii motreni pune serioase semne de întrebare legate de felul în care instituţia sau angajaţii săi răspund unor comezi politice, în speţă cele ale lui Troacă.
“Din toate plângerile penale depuse Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru de subsemnatul reiese clar că la Padeş există o fraudă masivă în ceea ce priveşte banul public. Faptul că mi se întâmplă să fiu urmărit penal pentru o infracţiune ce nu are toate elementele determinante, la cererea primarului Troacă, mă face să cred că în instituţia Parchetului Motru influenţa rezolvă soluţiile pe deasupra tuturor probelor administrate.
Referitor la acuzaţiile aduse privind fals privind identitatea şi fals sub semnătură privată consider că este o încadrare juridică ce nu se bazează pe probe ci doar pe elemente din viaţa mea, personală pe care nu le-am gestionat cu mai multă atenţie şi care sunt normale în viaţă. Îmi asum trecutul meu cu tot ce ţine de el, cu bune şi rele. Voi merge mai departe, nimic nu mă va opri pentru a scoate în evidenţă neîmplinirile unor autorităţi locale datorită corupţiei de care sunt direct răspunzătoare şi pentru care românii suferă”, a declarat Elena.

Problemele medicale, motiv de plângere penală
Fostul consilier local susţine că o parte din cercetarea penală la adresa sa a fost declanşată şi de reclamaţia edilului local potrivit căreia el a muncit cu normă întreagă în Primăria Padeş, deşi, în urma unei intervenţii chirurgicale la nivelul inimii, acesta s-a pensionat pe caz de boală. “Am fost reclamat că am fost ales viceprimar fiind pensionat pe caz de boală şi că astfel nu aveam voie să muncesc decât o jumătate de normă. Ţin să precizez că sunt pensionat pe caz de boală în urma unui eveniment care a avut loc în viaţa mea şi de care nu vreau să îmi aduc aminte şi nici să comentez, dar care nu mă împiedică să muncesc. Faptul că am fost ales viceprimar m-a făcut să-mi asum funcţia şi responsabilitatea acesteia, chiar dacă am lucrat opt ore sau peste, cu toate riscurile de sănătate ce ar fi putut recurge din acestea. Nu îmi este frică de faptul că sunt ameninţat că aş fi obţinut o pensie medicală falsă deoarece sunt dispus oricând să fiu trimis în faţa oricărei comisii medicale”, a completat Elena, care nu se simte afectat de soluţia decisă de procurorii Parchetului Motru la adresa sa.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here