Parchetul Local Târgu-Jiu anchetează explozia de la spital

171

1 insPentru a doua oară în două săptămâni, centrala termică a spitalului din Târgu-Jiu a explodat. De această dată pagubele înregistrate sunt mai mici decât cele apărute în urma deflagraţiei din Ajunul Crăciunului. Atunci, un perete a fost pus la pământ. Acum, în urma exploziei, geamurile clădirii centralei s-au spart.  centrala

Nu s-au înregistrat victime, însă pacienţii au rămas fără căldură. La faţa locului, ieri s-a prezentat şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pentru a verifica dacă acest incident nu s-a datorat unei mâini criminale.

Explozia s-a produs la ora 7 dimineaţa. Un cazan al centralei a produs deflagraţia. „S-a înregistrat o avarie la unul dintre cazanele centralei termice. O avarie urmată de un suflu de explozie, nu ştim cauza deocamdată”, a comunicat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj. Incidentul vine după două săptămâni. Atunci, în Ajunul Crăciunului, o acumulare de gaze a pus la pământ un perete al clădirii centralei. „Specialiştii spun că este un rateu, similar cu cel de la o maşină atunci când un injector nu funcţionează, toba de eşapament produce acea detonare. Împreună cu poliţiştii şi cu specialişti de la Petroşani vor verifica centrala şi dacă îşi vor da ok-ul, punem din nou centrala în funcţiune. Este o centrală nefolosită, preluată de la Primăria Târgu-Cărbuneşti, a fost un decalaj între flacără şi presiunea gazelor”, susţine Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu.

Încălzire electrică!

Conducerea spitalului Judeţean Târgu-Jiu susţine că cei 366 de bolnavi care se află acum în spital nu vor avea de suferit. „Activitatea medicală se desfăşoară normal, pentru că avem surse electrice de încălzire şi le vom pune în funcţiune. Este regretabil, este a doua oară când se întâmplă. Dacă mai este nevoie de calorifere electrice, vom suplimenta, vom mai cumpăra şi altele. Sterilizăm instrumentarul într-un alt spital, iar bucătăria poate funcţiona cu alte surse”, a declarat Cristina Eugenia Căliman, director medical al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. Nu de aceeaşi părere sunt pacienţii, care la nici 2 ore după producerea exploziei, au început să resimtă frigul în saloane.

Bolnavii au simţit explozia

“Nu ne-au anunţat de nimic, am auzit o bubuitură. Caloriferele sunt reci, dacă nu mai funcţionează centrala este o problemă, sper să ne aducă ceva de încălzit. Ne-am speriat când am auzit bubuitura. S-a simţit şi ceva mişcare, s-a cutremurat salonul, dar puţin”, susţin pacienţii. Conducerea spitalului va asigura căldura în spital cu alte surse, respectiv calorifere electrice. Între timp, o comisie formată din specialişti în gaze vor da decizia de funcţionare sau nu în continuare a centralei termice.

Gabriela Mladin

Anchetă pentru verificarea exploziei

Primul-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, Ileana Enache, s-a deplasat ieri la Spitalul Judeţean pentru a verifica felul în care s-a produs explozia. De altfel, procurorii sunt obligaţi ca în astfel de cazuri să intervină, asta deoarece se încearcă depistarea posibililor vinovaţi, în acest caz putând fi vorba şi despre neglijenţă dar şi despre o mână criminală. Este luată în calcul şi o defecţiune tehnică, dar totul se va constitui într-un dosar ce va fi anchetat de procurorii Parchetului Local.

A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here