Paranghelia ţiganilor de la Costeşti, fără petrecăreţi din Gorj

609

Puţini au fost ieri romii din judeţul nostru care au mers la Vâlcea pentru a se distra alături de ceilalţi din ţară, cu ocazia zilei de Sfânta Maria Mică. De altfel, pe dealul de la Costeşti au fost mult mai puţini petrecăreţi decât în anii trecuţi, moartea lui Florin Cioabă şi cele şase săptămâni de doliu influenţând numărul celor care au plecat de acasă pentru a se distra în aer liber.

Maşinile cu numere de Gorj parcate ieri pe dealul de la Costeşti puteau fi numărate pe degete, ţiganii din judeţul nostru ţinându-se destul de departe de petrecerea respectivă. Aici au ajuns însă romi din alte zone ale ţării care s-au distrat cum au putut ei mai bine, cu mese îmbelşugate şi cu multă muzică. Băuturile scumpe şi ţinute în sticle cât mai mari au fost expuse pe mese, lângă purcei făcuţi la tavă sau curcani la rotisor, ca să nu mai amintim de afumăturile de porc sau peştii de câteva kilograme pregătiţi la cuptor cu o zi înainte. Totul a fost asezonat cu manele, cei care au venit aici declarând că s-au simţit foarte bine, deşi au fost cu gândul şi la Florin Cioabă.
În vârful dealului, acolo unde în anii trecuţi stătea cortul fostului rege al ţiganilor a fost acum un simplu cort şi un tablou de mari dimensiuni al acestuia, cu doliu, casa regală de la Sibiu trimiţându-şi aici un reprezentant, Dorinel Cioabă declarând că s-a ocupat de la distanţă de buna organizare a sărbătorii la care el nu a putut fi prezent din motive lesne de înţeles. „Ar putea să fie unii care să spună că nu trebuie să vină cu muzică, să danseze sau să cânte, dar aici e şi aşa extraordinar de multă muzică, e mult zgomot, iar cine ţine doliu nu poate fi într-un asemenea loc”, a explicat Gheorghe Lefter, consilier al lui Dorinel Cioabă.
Mulţi dintre cei care au venit să petreacă nu au vrut însă să audă de doliu, nerecunoscând pe nimeni din familia Cioabă drept rege al etniei. „Rege eşti la tine acasă, cu familia. Aici suntem toţi ţigani şi ne simţim bine. Ce, obligăm noi lumea să vină şi să se simtă bine aici. Ei nu sunt din acelaşi neam cu noi, nu au aceeaşi religie cu noi, pe când noi suntem romanizaţi. Nu e nici un doliu”, a spus unul dintre cei veniţi de la Teleorman pentru a petrece. Iar petrecerile, chiar dacă au fost mai puţine, au fost la fel de fastuoase ca în anii trecuţi, romii neezitând să se laude, deşi Florin Cioabă le cerea chiar anul trecut să fie mai modeşti, inclusiv când vine vorba de aur şi bani. „Noi suntem băieţii care am învins criza, am fentat-o. La noi nu e criză şi probabil se vede şi pe masă. Cine nu e aici e lovit rău de criză, asta înseamnă. La ei se simte criza, n-au avut bani nici pentru motorină, pe când noi, vedeţi, nu e criză”, spuneau nişte romi de la Coşoveni, din Dolj. Ca ei mai erau mulţi alţii, bucuroşi că au ocazia să petreacă la tradiţionala întâlnire de Sfânta Maria Mică.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here