Paralescu: “Anul şcolar 2011-2012 va fi mult mai greu”

278

Justin ParalescuÎnceputul noului an şcolar aduce cu sine şi o serie de schimbări pentru sistemul de învăţământ românesc. Majoritatea acestor schimbări i vor privi pe profesori şi pe elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj anunţând că vor fi luate măsuri pentru a fi rezolvate principalele probleme ale sistemului de învăţământ.

Odată cu deschiderea noului an şcolar, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Justin Paralescu, a ţinut să le transmită elevilor şi profesorilor că anul şcolar 2011-2012 va aduce cu sine schimbări importante, atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Elevii din clasele primare vor avea ore speciale de lectură, elevii care vor intra în clasa a V-a vor face cinci ani de gimnaziu şi nu patru, aşa cum se întâmpla până acum, la evaluarea naţională vor fi cinci probe în timp ce la începutul fiecărui ciclu de învăţământ elevii vor fi testaţi la absolut toate disciplinele. Cadrele didactice vor primi calificative în funcţie de performanţele înregistrate la clasă iar examenul de titularizare va dispărea.

Şeful IŞJ Gorj anunţă dificultăţi

La acest început de an şcolar, Justin Paralescu a profitat de ocazie pentru a anunţa o serie de schimbări ce se vor produce la nivelul sistemului de învăţământ gorjean. Acesta i-a avertizat, atât pe profesori cât şi pe elevi că acest an şcolar va fi mult mai greu şi că se vor lua măsuri pentru reducerea absenteismului, creşterea randamentului şcolar şi sporirea accesului elevilor la o educaţie de calitate: „Anul şcolar 2011-2012 va fi mai greu, el presupunând schimbare şi inovaţie, modificări care vor viza atât profesorii cât şi elevii. Vom derula împreună trei obiective prioritare pentru sporirea accesului tuturor elevilor la o educaţie de calitate, creşterea randamentului şcolar şi reducerea absenteismului. Evaluarea se va orienta şi spre optimizarea procesului de învăţare iar competenţele de lectură vor fi mult îmbunătăţite. Va fi centrată pe capacităţi, oferind elevilor un feed-back real şi va sta la baza planurilor individuale de învăţare.”

Părinţii şi profesorii vor colabora

Potrivit IŞJ Gorj, cadrele didactice şi părinţii vor colabora pentru a asigura succesul acestor proiecte, mai ales în ceea ce priveşte reducerea absenteismului: „Referindu-ne la fenomenul absenteismului, şcoala şi familia sunt principalele instituţii care vor trebui să găsească soluţii pentru acest aspect. Din acest an şcolar, unităţile de învăţământ au obligaţia să înregistreze în documente toate absenţele şi să monitorizeze prezenţa elevilor, să stabilească un dialog cu familia acestora, pentru a-i informa pe părinţi dar şi pentru a-i consilia şi responsabiliza. Inspectoratul Şcolar şi directorii de şcoli vor analiza problematica acţiunii de monitorizare şi control, aplicarea programelor stabilite la nivelul fiecărei şcoli”. O altă schimbare pe care o va aduce acest an şcolar se referă la introducerea orelor speciale de lectură: „Lectura va deveni o practică de ocupare permanentă la clasă, indiferent de disciplină. Aceasta se va concretiza prin activităţi care să evalueze cunoştinţele existente, să verifice vocabularul, învăţarea noilor conţinuturi.” Profesorii nu vor scăpa nici ei de evaluări. Chiar dacă salariile nu le vor creşte, pretenţiile sunt mult mai mari, iar dascălii vor primi calificative în funcţie de performanţele înregistrate la clasă. Din acest an dispare şi examenul de titularizare iar angajările se vor face direct la şcoli: „Pentru prima dată, începând cu septembrie 2011, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului oferă personalului didactic planificările calendaristice, un instrument flexibil de organizare şi structurare a materiei de învăţat. Inspectoratul Şcolar va veni în sprijinul personalului didactic prin programe de formare continuă. Totodată, cadrele didactice vor fi recompensate în funcţie de valoarea efortului depus. Anul şcolar 2011-2012 marchează un efort de înnoire privind obţinerea gradaţiei de merit pe baza unui concurs de proiecte educaţional, derulat pe o perioadă de 4 ani, proiect a cărei temă va fi îmbunătăţirea activităţii la clasă.” Anul şcolar 2011-2012 aduce cu sine o serie de schimbări importante atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Dacă aceste iniţiative se vor bucura de succes, rămâne de văzut. În orice caz, după rezultatele dezastruoase înregistrate la examenul de bacalaureat, un lucru este cert: aceste schimbări sunt necesare iar pentru ca ele să-şi atingă scopul este necesar ca profesorii, părinţii şi mai ales elevii să depună eforturi serioase în acest sens.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here