Panouri solare, decontate de Guvern pentru 189 de gorjeni

370

panouri solareDe mai bine de patru luni de când a devenit eligibil şi pentru persoane fizice programul „Casa Verde”, de înlocuire a sistemelor de încălzire clasice cu unele care utilizează energia solară, un număr de 224 de gorjeni s-au prezentat în vederea aplicării acestui program.

La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, instituţia intermediară între cetăţenii doritori a se înscrie pentru acest program şi Administraţia Fondului de Mediu (AFM), s-au prezentat de la 1 iulie şi până acum un număr de 224 de gorjeni dornici de aplicarea pentru una dintre cele trei măsuri de finanţare şi tot sediu apmatâtea sisteme de încălzire. Marea majoritate a acestora au preferat să aplice pentru montarea de panouri solare, ocolind finanţarea pentru centralele pe lemne sau pompele de căldură. Astfel, potrivit Cristinei Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj, valoarea tuturor celor 224 de dosare depuse la sediul instituţiei este de 1.337.574 de lei.

73 de dosare de finanţare, deja semnate

AFM a prezentat deja situaţia cu gorjenii care au aplicat pe acest program şi ale căror dosare au fost deja verificate şi aprobate în sesiunile de verificare organizate de conducerea AFM. „Până acum, cei de la Bucureşti au verificat şi aprobat un număr de 189 de dosare din Gorj. Dintre acestea, doar 73 de beneficiari au venit la sediul nostru să semneze contractele de finanţare, 38 dintre ei fiind chiar din prima sesiune de verificare a celor de la AFM”, a precizat purtătoarea de cuvânt a APM Gorj.

Se încheie pe 15 decembrie

La startul acestui program în luna iulie, reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu de la Bucureşti dăduseră drept termen de încheiere de depunere a dosarelor data de 15 octombrie. Termenul a fost schimbat cu cel de 15 decembrie deoarece fonduri încă mai sunt în toate judeţele ţării, iar dosarele continuă să vină la sediile APM. Astfel că, doritorii mai au la dispoziţie circa trei săptămâni, pentru a se înscrie în program şi a beneficia de fonduri guvernamentale optând pentru sistemele de încălzire alternative.

O noutate adusă de legislaţia în vigoare cu privire la desfăşurarea acestui program în rândul persoanelor fizice se referă la contractele de finanţare nerambursabilă care sunt valabile 12 luni de la data semnării acestora de către părţile contractante. Modificarea contractelor de finanţare nerambursabilă care sunt în vigoare, este posibilă numai la solicitarea beneficiarilor, prin încheierea unui act adiţional.

Beneficiarii, persoane fizice care doresc prelungirea contractelor de finanţare vor prezenta în scris, o solicitare, la sediul APM Gorj, cu cel puţin 30 zile lucrătoare înainte de data intrării în vigoare a modificării solicitate. Judeţul Gorj beneficiază de o finanţare în valoare de aproape două milioane de lei prin programul de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, Casa Verde.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here