Panică în Gorj, după ce unei studente întoarse din Italia i s-a făcut rău la UCB! Simptome de gripă, teamă de coronavirus

1913
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSP dă asigurări că fata este la izolator la Spitalul Județean de Urgență
• Alți patru pacienți, izolați în saloane special amenajate în Secția de Boli Infecțioase
• Rămân suspiciunile de coronavirus
• UCB suspendă cursurile timp de-o săptămână

O studentă în anul I din cadrul Universității ,,Constantin Brâncuși”, de la sediul din Debarcader, se află internată, de ieri, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Aceasta a fost transportată cu o ambulanță la unitatea spitalicească, după ce, luni dimineață, i-a venit rău, în timp ce se afla la cursuri. Fata este suspectă de coronavirus, deși la prima vedere, a fost diagnosticată cu gripă.

,,O studentă din cadrul universității noastre s-a adresat în această dimineață(n.r. ieri) doctorului de la cabinetul medical din cadrul universității, acuzând stări de rău. Ea a motivat că în urmă cu câteva zile a revenit din Italia. Am anunțat DSP Gorj despre acest lucru, precum și Prefectura. Studenta a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul Târgu-Jiu. Din discuțiile ce le-am purtat cu doctorul din cadrul universității noastre, studenta nu a contactat coronavirus, ci are o simplă viroză”, a declarat Iulian Țimpea, purtătorul de cuvânt al UCB Târgu-Jiu. Potrivit Elenei Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj, studenta a fost internată la Secția Boli Infecțioase din cadrul SJU Târgu-Jiu.

Dezinfecție la UCB
,,Se fac investigații asupra tinerei. Cert este faptul că, aceasta a revenit, sâmbătă, din Italia, dintr-o zonă ce se afla la circa 100 de km de locul unde există deja un focar de coronavirus. În acest sens, preventiv, s-a dispus efectuarea unei dezinfecții la Universitatea Constantin Brâncuși”. Direcția de Sănătate Publică a ieșit și cu un comunicat de presă făcând precizări suplimentare, după incidentul de ieri, astfel: ,,studenta în cauză a sosit în țară în data de 22 februarie 2020, din Italia, dar nu din zonele afectate de coronavirus, declarate ca zone cu risc în această țară. Tânăra prezenta simptomatologie specifică unei viroze respectiv stare subfebrilă, rinoree, fapt pentru care s-a prezentat la cabinetul medical din incinta universității. Cadrele medicale au anunțat Direcția de Sănătate Publică, datorită faptului că tânăra a călătorit în Italia. Au fost luate măsuri preventive de izolare a acesteia, prin internarea în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Conform Metodologiilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică România, Caz suspect – reprezintă pacientul cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia din următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, și în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19, sau a avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă. La nivelul unității de învățământ s-au luat măsuri de dezinfecție, iar studenta va fi monitorizată de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Rugăm populația să se prezinte la medic dacă prezintă simptome de boală, dacă au sosit din zonele de risc și să înțeleagă necesitatea autoizolării și dacă sunt prezente simptome de boală să se adreseze specialiștilor”.

Dusă la spital cu SMURD-ul
ISU Gorj s-a implicat, direct, în trasportarea tinerei la spital. ,,În urmă cu puțin timp am primit o solicitare din partea medicului care își desfășoară activitatea în cadrul Cabinetului Medical al Universității „Constantin Brâncuși” care semnala faptul că a consultat o persoană de sex feminin în vârstă de 22 ani care prezenta sindrom febril. Femeia s-a întors recent din Italia, dar nu dintr-o localitate aflată în carantină din cauza Coronavirusului. Pentru a evita orice risc, s-a luat decizia ca femeia să fie preluată de un echipaj din cadrul instituției noastre și a fost transportată la Secția Boli Infecțioase a Spitalului din Târgu-Jiu. În acest moment femeia este supusă investigațiilor medicale, în urma unor simptome specifice virozelor respiratorii. O autospecială pentru transport victime multiple încadrată cu un echipaj SMURD echipat corespunzător”, a transmis, luni, Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Panică, în rândul populației
Informația cu studenta a făcut furori în rândul școlilor, instituțiilor publice și firmelor din Gorj. Angajatorii privați și-au anunțat salariații să evite zonele aglomerate și să își facă chiar treaba de acasă, la școlile de arte s-a discutat posibilitatea suspendării cursurilor în timp ce mai mulți cetățeni vorbeau de cumpărături masive, ca să își facă rezerve de hrană pentru perioada următoare.
A.STOICA, I.MOLNAR

Autoizolați la domiciliu
Trei persoane, fiind vorba despre o familie, s-au întors, duminică seara, în municipiul Târgu-Jiu din Italia. Panduru Larisa, medic epidemiolog, spune că cei trei gorjeni nu vin din cele 11 zone afectate de virus, însă s-au autoizolat. ,,Sunt trei persoane întoarse din Lombardia, dar nu din cele 11 zone carantinabile. S-au autoizolat la domiciliu”, a transmis medicul epidemiolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here