Pandurii, în Europa după criteriul sportiv!

352

Trupa lui Edi Iordănescu și-a făcut datoria pe teren și după 25 de etape scurse din actualul sezon al Ligii 1, Pandurii a intrat în grupul echipelor care pe criteriul sportiv au drept de participare în cupele europene în sezonul 2016-2017.

ASA Târgu Mureș a fost talismanul Pandurilor în acest debut de sezon de primăvară. La Târgu Mureș, în primul joc din 2016, Pandurii și-a asigurat, prin victoria cu 1-0, un loc în play-off și tot ASA a fost echipa care în runda trecută a făcut ca Pandurii să nu mai aibă temeri în privința asigurării prin mijloace sportive a unui loc între cele cinci echipe care ar putea reprezenta România în viitorul sezon al cupelor europena. ASA Târgu Mureș a intrat în play-off și odată cu performanța mureșenilor, a ieșit din calcul prezența în cupele europene a unei echipe provenite din disputarea finalei Cupei României, în semifinale fiind calificate fie echipe din Top 6 din Liga 1, fie echipe ce nu au drept de participare în competițiile europene, în speță CFR Cluj.

Narcis Răducan, sigur de prezența în Europa
Simpla prezență în primele șase echipe ale campionatului, în ciuda anunțului postat pe site-ul oficial al clubului gorjean, nu asigură prezența în cupele europene. Performanța sportivă a clubului gorjean, care poate fi îmbunătățită prin prestațiile din play-off, trebuie dublată și de una administrativ-financiară. Pentru a juca în cupele europene, clubul târgujian trebuie să primească licența din partea forului european, iar dosarul pandurilor nu trebuie să conțină datorii la finele lunii martie, ceea ce constituie o datorie și o misiune destul de dificilă pentru conducerea Pandurilor.
Președintele Pandurilor, într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al grupării gorjene, anunță performanța sportivă, însă nu amintește nimic de ceea ce urmează. În schimb, Narcis Răducan este optimist și speră ca toți acționarii clubului să se unească pentru a susține echipa în demersul său european: “Este o performanţă imensă pentru Pandurii, ținând cont de împrejurări. Suntem onoraţi să reprezentăm Gorjul şi Liga 1 în Europa şi facem tot ce ne stă în putinţă ca reprezentarea să fie în Champions League. Le mulţumim celor care ne-au fost alături și-n ceasul al 12-lea rugăm acţionarii clubului să strângă rândurile şi, în frunte cu Complexul Energetic Oltenia, al cărui nume îl purtăm pe tricouri, să fim o reprezentantă puternică a fotbalului românesc în Europa!”, este mesajul transmis de președintele clubului pe site-ul Pandurilor.

Edi, misiuni îndeplinite
La sosirea sa la Pandurii, în decembrie 2014, Edi Iordănescu își fixa două obiective, câte unul pentru fiecare sezon din mandatul său. Acum, cu câteva luni înainte de finalul mandatului primit de la conducerea clubului în 2014, Edi Iordănescu le expune jucătorilor planul său, iar acum este mândru că a reușit să-și atingă targeturile: “Nu este uşor, ne va fi greu să ţinem pe linia asta. Visăm, da visăm. Eu am, din fericire, martori jucătorii şi echipa. Eu am avut un discurs încă din prima zi când am călcat în vestiar, o afirmaţie a mea. Spuneam atunci: «am contract cu Pandurii pentru un an şi jumătate, în prima parte ne vom salva de la retrogradare, iar în sezonul care urma ne vom bate la cupe europene». Probabil atunci mulţi spuneau că mă hazardez, că am mult entuziasm, mulţi râdeau pe la spate că nu aveau curaj să o facă în faţă”, a declarat tehnicianul Pandurilor.
Edi Iordănescu nu și-a negociat încă un nou contract cu Pandurii, vechea înțelegere fiind scadentă în vară, la finalul actualului sezon. Participarea în cupele europene ar putea fi un motiv care să-l convingă pe tehnician să continue la Târgu-Jiu, însă, așa cum aminteam, pe lângă ceea ce s-a realizat pe terenul de joc trebuie completat în plan administrativ de Narcis Răducan.

Titlul, visul pe care nu-l poate interzice nimeni
Acest sistem de disputare a campionatului, cu play-off și play-out, dă șanse tuturor echipelor calificate în play-off de a câștiga titlul. Înjumătățirea punctelor acumulate strânge clasamentul de la care se pleacă în această “finală” a campionatului și orice echipă poate visa la cununa cu lauri.
Pandurii, după ceea ce a realizat în sezonul regulat, visează și ea la titlu: “Acest vis nu ni-l poate lua nimeni, dar nu suntem 100% pregătiţi pentru asta, dar nu înseamnă că nu putem fi. Depinde de băieţi, de cum răspund, de cum asimilează, dar şi de şansă. E nevoie să ne ajute şi puţin Dumnezeu, în meciurile mai grele care sunt echilibrate şi dificile să avem şansă şi atunci orice este posibil. Noi nu ne vom da la o parte. Mă bucur că jucătorii mi-au preluat discursul, însă până acum pe mine nu m-aţi auzit public, pe ei nu mai pot să-i temperez. Ei, care la început râdeau de ce am spus şi spuneau că «ăsta e nebun, noi suntem retrogradaţi şi vorbeşte de Europa», acum dacă le spun că nu avem şanse, ei se supără. Asta e bine!”, a mai declarat Edi Iordănescu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here