Pandurii are nevoie de upgrade-uri în fiecare compartiment / Grigoraș vrea măcar cinci transferuri

284

Chiar dacă încă nu și-a pus semnătura pe contract, Petre Grigoraș știe ce vrea la Pandurii. După pierderile masive de jucători față de sezonul trecut, echipa gorjeană are urgentă nevoie de întăriri, vizate fiind aproape toate compartimentele.

Pandurii are nevoie de întăriri pe toate posturile de la portar în sus. Chiar dacă l-a pierdut pe Mingote față de sezonul precedent, în cazul în care lui Stanca îi va fi prelungit contractul, echipa gorjeană poate rămâne cu portarii pe care îi are acum în lotul din Slovenia, fără a mai aduce un altul. Lazar poate fi portarul din spatele lui Stanca la fel de bine cum îi poate lua și locul de titular, iar Negrilă poate crește din postura de al treilea portar din lot.
Vorbind de linia de fund, Pandurii stă cel mai bine dintre toate compartimentele, un singur post nefiind acoperit, cel de fundaș central de picior drept. Aici este o gaură mare ce trebuie acoperită de cuplul Răducan-Grigoraș. Pandurii are șanse minime de a-l mai convinge o dată pe Săpunaru să semneze cu ei, iar Erico și-a încheiat contractul și nu a fost luat în Slovenia, semn că nu mai este dorit la echipa gorjeană, deci, pe acest post, Pandurii are nevoie de doi jucători cu experiență, măcar unul de mare valoare, forța echipei venind și de la oamenii care-i asigură spatele. Ungurușan și Pleașcă, pe dreapta, și Acsinte și Grecu, pe stânga, asigură flancurile defensivei, în vreme ce Bunoza și Vasiljevic reprezintă două variante foarte bune pentru postul de fundaș central de picior stâng.
Soluții interne pentru postul de fundaș central de picior drept ar putea veni de la ASA Târgu Mureș, echipă la care Narcis Răducan, dar și Petre Grigoraș au lucrat cu Marius Constantin și cu Ionuț Balaur. Ionuț Larie, de la CFR Cluj, a fost mai mult timp printre jucătorii doriți la Pandurii, însă până acum nu s-a putut efectua acest transfer. Jucătorul mai are un an de contract cu ardelenii, dar situația dificilă de la CFR Cluj l-ar putea convinge să plece de acolo. Rămâne de văzut dacă Larie este gata să facă pasul și să vină la o altă echipă care are probleme. Totuși, Pandurii are avantajul de a juca în preliminariile Europa League, ceea ce, să recunoaștem, rămâne o vitrină excelentă.

Acoperiți la mijloc în 4-3-3
Din linia mediană a pandurilor au plecat oameni importanți, iar lotul a rămas oarecum descoperit. Rezolvarea problemelor depinde foarte mult și de sistemul pe care Petre Grigoraș va alege să-l folosească în noul mandat pe care l-a primit la Pandurii. În trecut, Grigoraș a fost adeptul sistemului 4-3-3, de la care arareori s-a abătut. Dacă și în sezonul 2016-2017 Grigoraș va continua să folosească acest sistem, cei trei mijlocași ar putea fi Nistor, Mrzljak și Voiculeț, cu variante de rezervă Pițian și Răuță. Dacă se va merge pe sistemul 4-2-3-1, probabil va mai fi nevoie de 1-2 jucători care să acopere zona mediană a Pandurilor.

Ofensiva are nevoie de implanturi
Pentru un trident ofensiv, conducerea echipei gorjene are de făcut cele mai multe transferuri. Cel mai bine acoperit este Grigoraș pe flancul drept. Bărbuț, Buleică, Munteanu și Trifu sunt jucători de picior drept și Grigoraș are de unde alege. Marile probleme apar în zona centrală și la aripa stângă. Grigoraș rămâne fără niciun atacant central dacă Hora va fi vândut în această vară, ceea ce impune două trasferuri pentru acoperirea acestui post. La fel de ocupați trebuie să fie conducătorii Pandurilor și în ceea ce privește postul de aripă stânga, un alt post descoperit, dar pe care se pot descurca unii dintre cei care în mod normal joacă pe partea opusă. Șendroiu ar putea fi și el o soluție acolo, însă este evident că ar fi nevoie de cel puțin un jucător pe acest post care să vină din start cu pretenții de titular.

Jucătorul under 21, marea problemă
O mare problemă, nu doar pentru Pandurii, ci și pentru majoritatea echipelor din Liga 1, va fi jucătorul sub 21 de ani care să joace ca titular, dar și cei care vor trebui să fie pe bancă pentru a fi gata oricând a-l înlocui pe titular. Decizia FRF de a ține permanent pe teren un jucător sub 21 de ani creează mari probleme și la Pandurii. Cele mai la îndemână variante pentru Grigoraș sunt Andrei Pițian și Rodemis Trifu, jucători tineri, din propria pepinieră, în care fostul antrenor, Edi Iordănescu, a avut mare încredere. Pițian a jucat destul de mult, iar Trifu a ratat mai multe partide din cauza unei probleme medicale, un fel de intoxicație alimentară ce l-a ținut multă vreme departe de gazon. De la echipa a doua au fost luați în Slovenia mai mulți jucători, Dănăricu și Mărgărit putând reprezenta și ei soluții pentru Pandurii în condițiile date. Problema este că acești jucători under 21 ai Pandurilor evoluează pe posturi diferite, iar dacă titularul de la un meci trebuie schimbat, antrenorul va fi obligat la o altă modificare în echipă, cel puțin de ordin tactic, dacă nu chiar o schimbare suplimentară de jucători, ceea ce ar putea fi o pierdere importantă în economia unei partide.

“E clar că, la câți jucători au plecat, pe toate posturile, trebuie să acoperim echipa. Ideal ar fi să luăm tot zece înapoi, dar eu unul m-aș mulțumi și cu minim cinci. În primul rând, vreau un fundaș central de picior drept, un om pentru fiecare bandă, un mjlocaș central coordonator și cel puțin un atacant, mai ales dacă va pleca Hora. Sper să reușim să-i aducem, în ciuda problemelor financiare pe care le cunoașteți și dumneavoastră”, Petre Grigoraș, antrenor principal Pandurii Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here