Pandurii, aproape salvată

355

Deși a obținut doar un singur punct în etapa a 32-a a Ligii 1, Pandurii a fost una dintre beneficiarele rundei, una în care Rapidul și Brașovul au pierdut făcând pași mari spre liga secundă.

Cu mari emoții în acest an, Pandurii fiind mai mereu în preajma locurilor retrogradabile sau chiar pe poziții fierbinți ale clasamentului, echipa gorjeană are acum mult mai puține griji, chiar dacă linia definitivă nu s-a tras.
În cazul în care CFR Cluj nu-și va primi punctele înapoi, Pandurii se poate salva de la retrogradare chiar și în cazul în care pierde și ultimele două partide din acest sezon, cu condiția ca în meciul cu Rapid să nu piardă la o diferență mai mare de două goluri. Chiar și la 2-0 pentru Rapid, Pandurii ar lua fața giuleștenilor la golaveraj, fiind greu de presupus că Rapidul va câștiga cu un scor fluviu în Gruia în etapa viitoare.
Pandurii trebuie să ia în calcul și varianta unui răspuns favorabil CFR-ului în privința depunctării, iar în acest caz calculele se modifică. În această situație, Pandurii trebuie să se asigure că nu va fi depășită de Gaz Metan Mediaș sau de U Cluj. Pentru cazul medieșenilor, Pandurii poate fi deasupra cu cel puțin două puncte luate din confruntările cu CSMS Iași și Rapid, în vreme ce pentru a se păstra în fața celor de la U Cluj, dacă aceștia ar obține toate punctele în meciul cu Astra, terminat după închiderea ediției, Pandurii are nevoie de cel puțin o victorie din ultimele două meciuri. Trebuie spus însă că toate aceste calcule pleacă de la premisa că toate aceste adversare directe ale Pandurilor ar reuși să obțină victorii pe linie în ultimele etape rămase de disputat, lucru foarte puțin probabil, practic orice punct pierdut de oricare dintre echipele aflate acum sub linia retrogradării fiind echivalent cu salvarea Pandurilor.

Premianți la licențiere
Dacă în ceea ce privește jocul echipei și clasarea în această ediție de campionat se poate spune că au fost mult sub așteptări, aproape de repetenție chiar, când vine vorba de acte, Pandurii se află printre premianți. În această primăvară, președintele Eugen Pîrvulescu și secretarul general al clubului, Daniel Băloi, au coordonat perfect lucrările la dosarul de licențiere, Pandurii fiind de departe în prima jumătate a clasamentului. De altfel, acest lucru a fost confirmat și de ultima decizie a Comisiei de Fond a sistemului Național de Licențiere din Cadrul FRF, care a aplicat sancțiuni cu depunctarea pentru șapte echipe din Liga 1.
Este vorba de un nou sistem, dacă până acum se mergea pe varianta retrogradării directe, din sezonul următor se aplică puncte de penalitate pentru echipele care nu îndeplinesc sarcinile Manualului de Licențiere.
Astfel, dacă vor reuși să se mențină în prima ligă, ceea ce pentru unele dintre ele este deja imposibil, Petrolul Ploieşti, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Oţelul Galaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ și FC Braşov vor începe sezonul următor cu puncte în minus.
Această primă instanţă a considerat că şapte grupări din primul eşalon, cele mai sus amintite, şi unul din cel de-al doilea, Metalul Reșița, n-au îndeplinit criteriile financiare. Decizia este valabilă doar dacă aceste echipe vor evolua la anul în Liga 1. Practic, echipele care vor retrograda nu vor începe sezonul din Liga a 2-a cu depunctări. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

Sancțiunile dictate de Comisia de Fond:
Metalul Reşiţa – 9 puncte penalizare
Ceahlăul Piatra Neamţ – 9 puncte
Petrolul Ploieşti – 6 puncte
CFR Cluj – 6 puncte
Rapid – 3 puncte
Oţelul Galaţi – 3 puncte
FC Braşov – 3 puncte
Universitatea Cluj – 3 puncte şi 50.000 de lei.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here