Pandemia nu a stăpânit avântul oamenilor spre munte! – Zeci de intervenții ale salvamontiștilor gorjeni, în iulie

481

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna iulie a anului 2020, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Luna iulie, fiind o lună de vârf a sezonului de vară, caracterizată printr-un număr foarte mare de turiști pe munte, a impus asigurarea asistenței de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 500 – 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 110 posturi și baze salvamont. În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 317 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 470 de persoane. Dintre acestea, 145 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgență la unitățile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 12 persoane elicopterului SMURD, iar șase persoane serviciului I.M.L.Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 301 apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii iulie s-au primit 1.860 de apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 1.114 apeluri fiind înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 745 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.,,Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne”, a precizat președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu.În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care aproape 400 sunt salvatori montani angajați. Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții din luna august, luna în care se înregistrează cel mai mare număr de evenimente din sezonul de vară, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.

Lună plină și la Salvamont Gorj
,,În luna iulie, Serviciul Salvamont Gorj a avut 15 intervenții de salvare în munte cu 17 persoane salvate. Dintre acestea, opt persoane au necesitat transport de urgență la spital, cinci au fost transportate cu ambulanțele SAJ și SMURD, iar trei cu ambulanțele Salvamont. De asemenea, am avut și șase cazuri de acordare a primului ajutor în cabinetele medicale ale bazelor Salvamont. Un caz a fost predat Serviciului IML. Ținând cont de numărul mare de accidente din această perioadă, salvamontiștii gorjeni lucrează cu efectivele maxime, în baza de intervenție Salvamont Târgu-Jiu se asigură permanența pe două schimburi, iar în baza Rânca pe trei schimburi astfel încât să se intervină cu mare operativitate la fiecare eveniment”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here