Până la rectificarea bugetară – Pentru cheltuielile spitalelor se va umbla la fondul de rezervă

574

cjasRectificarea bugetară pentru spitalele din judeţul nostru încă este aşteptată; deocamdată nu se ştie când va veni. Sunt semnale că până la sfârşitul acestei luni, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj va primi rectificarea, dar nu este nimic cert. Prin urmare, pentru acoperirea cheltuielilor spitalelor pentru luna noiembrie se va umbla la fondul de rezervă.

 

Managerii unităţilor spitaliceşti din judeţul nostru fac calcule peste calcule pentru a reuşi să-şi acopere cheltuielile curente. Cu toţii aşteaptă rectificarea, pentru că deja se descurcă foarte greu cu actualul buget. Casa de Asigurări de Sănătate din judeţul nostru a primit o rectificare bugetară în luna august; atunci nu au venit bani pentru spitale. Următoarea suplimentare ar trebui să vină până la sfârşitul lunii octombrie. „Pentru spitale avem semnale că vine suplimentarea bugetară până la sfârşitul acestei luni, dar nu mai cred nimic până nu văd. Pentru luna noiembrie vom umbla la fondul de rezervă şi astfel ne vom descurca până pe 15 decembrie, când facem plăţile pentru noiembrie”, a explicat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Deblocarea fondului de rezervă – soluţia salvatoare

Fondul de rezervă este format din procentul de 5% reţinut de CJAS de la fiecare spital la semnarea contractului. Acum, deblocarea acestui fond este soluţia pentru a se face faţă situaţie actuale, până la venirea rectificării bugetare.

La unele spitale din judeţul Gorj încă mai există bani pentru plata integrală a salariilor, a tichetelor de masă şi aşa mai departe. La altele, însă, managerii caută soluţii pentru a face faţă acestei situaţii delicate. Tichetele de masă au rămas, deocamdată, doar o amintire la spitale precum cele din Motru, Turceni sau Rovinari.

Reamintim faptul că în luna august 2011, CJAS Gorj a primit o rectificare bugetară în valoare de peste 16,4 milioane lei. Din această sumă, cea mai mare parte revine unităţilor farmaceutice, 12,5 milioane de lei. De asemenea, s-a mai primit suma de 5,2 miliarde de lei vechi pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, 240 de milioane de lei vechi pentru analizele de laborator şi pentru îngrijirile la domiciliu, 280 de milioane de lei vechi.

CJAS Gorj a calculat suma care ar fi necesară unităţilor spitaliceşti, aceasta ridicându-se la 125 miliarde lei vechi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here