Pamflet de criză – „Lecţiile” antiruseşti şi antidemocratice

404

Cei care sunt plini de ei şi mai dau chiar pe dinafară oferă ţării şi lumii tot felul de pretinse lecţii antiruseşti şi, foarte adesea, antidemocratice. Nu odată, actualul Arendaş din Palatul Controceni s-a răţoit la Rusia. Cu dar mai ales fără rost şi fără temei. Timpurile când afirma ca un bezmetic despre Marea Neagră că ar fi „Lac rusesc” nu-s prea îndepărtate.
Chit că Marea Neagră – singurul vecin şi prieten statornic al României – era înconjurată şi la acea dată de ţări membre NATO. Precum Turcia, cu state vechi de membru al Alianţei Nord Atlantice, de Bulgaria, de România şi chiar de Georgia. Nu sunt un admirator al Rusiei şi nici n-aş avea cum, pretenţiile ei imperiale datând cel puţin de la Ţarul Petru cel Mare încoace. Ruşii ne-au luat Basarabia şi Bucovina de Nord, ne-au adus bolşevismul de care n-am scăpat decât printr-o Revoluţie sângeroasă după aproape 50 de ani, dacă nu chiar mai mult. Şi totuşi, alipirea penisulei Crimeea printr-un pretins referendum democratic n-a primit din partea SUA, a Uniunii Europene, din care facem şi noi parte, ori chiar a NATO ripostele cuvenite. Doar paleative economice. Ba, la un moment dat, ministrul Apărării al Bulgariei se plângea că, de când Ucraina este vizată de Federaţia Rusă, avioanele Federaţiei Ruse survolează spaţiul aerian al ţării sale. Ei bine, NATO – alianţa ce afirmă că-şi apără statele membre – n-a luat nicio măsură.
Cel mai vehement şi dur „şef de stat”, cum îi place lui Traian Băsescu să se alinte din lumea ce se pretinde civilizată – deşi Constituţia României vorbeşte de un preşedinte cu puteri semiprezidenţiale şi nicidecum de un Şef de stat în adevărata putere a cuvântului – i-a terfelit pe ruşi de mama focului. Ceea ce în limbaj diplomatic nu se poartă. De unde a venit şi avertismentul ministrului de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, ce atrăgea atenţia asupra deteriorării relaţiilor şi aşa destul de reci dintre cele două ţări. La orice luare de poziţie a unui demnitar român ar fi cazul ca împricinatul să se gândească de două ori şi abia apoi să se pronunţe. Că de aceea omul are două urechi şi o singură gură. Şi aşa, preţul pe care-l plăteşte România pe metrul cub de gaz metan importat din Federaţia Rusă (de la Gazprom-ul cu care familia sa e încârligată!) este cu mult mai mare dectât cel achitat de Franţa, Germania, Ungaria şi, mai ales, de Bulgaria.
La urma urmei, ieşirile din decor ale total nediplomatului – care-şi arogă dreptul de singurul răspunzător al politicii externe a României – şi antidemocratului încă preşedinte Traian Băsescu se decontează prin costurile la care-i supus amărâtul de cetăţean al aceste ţări.
Ion Predoşanu

P.S. Abia pe 25 aprilie se va da startul în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Culmea este că vreo câteva autorităţi de forţă aflate în stăpânirea lui Traian Băsescu au furat startul. Atât draga de ANI, cât şi surata ei mai mare D(A)NA acţionează ca două partide. Luaţi în consideraţie anchetele la care sunt supuşi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene ce aparţin PSD şi-mi veţi da dreptate (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here