Pamflet de criză – Este sau nu este Iohannis şmecher?!

298

Întrebat de un moderator al unei televiziuni, un senator din SUA cu obârşii româneşti a răspuns la o întrebare aparent simplă: „Ce n-ar lua din România?”, pe care încă o iubeşte foarte mult. Printr-un singur cuvânt: „Şmecheria”. Care n-ar avea corespondent în limba engleză americană pe care o vorbeşte, deşi a convins că se descurcă minunat în limba română. Măi, să fie. Dacă şpaga e preluat din limba turcă, ne-am gândit să aflăm câte ceva şi despre originile cuvântului „şmecher”. Stupoare. Nu ne-am fi aşteptat ca el să aibă origini în limba germană. Ca să ne convingem, am apelat la Dicţionarul universal ilustrat al Limbii române. Unde-am dat peste următoarea definiţie: „care ştie să iasă din încurcături, care nu poate fi păcălit; care se pricepe la trucuri, la viclenii, care ştie să se aranjeze, să se învârtească”. Spre a se pricepe mai bine sensul cuvântului sunt date două citate din clasicii literaturii române. Alexandru Vlahuţă îl foloseşte astfel: „Trebuie să fii şmecher ca să te procopseşti”. La Liviu Rebreanu e dat citatul: „Şmecherii să-şi bată joc de mine.” Şi continuându-se o definire mai precisă, familiar prin şmecher se înţelege un „tânăr care caută să se remarce ca om de spirit prin manifestări ostentative (şi impertinente), menite să epateze (şi să scandalizeze) pe cei din jur.” O descriere ce corespunde unui om politic mai tânăr, căruia ex-preşedintele Ion Iliescu i-a spus cândva „cârlan”.
Şi, cum spuneam, originea neaşteptată a cuvântului se află în germanul „Schmecker” – adică „persoană cu gust rafinat”. După îmbrăcăminte şi comportament, preşedintele Klaus Iohannis corespunde şi acestei definiţii a cuvântului preluat din limba germană.
În schimb, dacă îi analizăm urcuşul profesional şi politic, felul în care şi-a făcut rost de şase case „din banii de meditaţii”, că deh, la Sibiu, pe când era profesor de fizică şi primar al Sibiului se-nghesuia tinerimea la meditaţii. Nu la limbi străine, ori la matematică şi limba română – obiecte de studiu nelipsite în grila examenelor de admitere la facultăţi -, ci numai la fizică!
Nu-i exclus ca preşedintele Klaus Iohannis să se comporte şi ca un „schmecker” german, dar şi ca un şmecher neaoş, de-al nostru. Care vrea „Guvernul meu!” Nu al României. „De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris şi pentru noi, bucuroşi le-om duce toate, de-o fi pace ori război”, cum spune poetul. Şi cum unui preşedinte îi stă bine sobru, la şedinţa de ieri a CSAT-ului, s-a discutat despre situaţia la graniţa de Est a Uniunii Europene, obligaţiile militare ale României pentru următorii ani.
Dar şi despre defrişări. Un capitol la care iar, ca un făcut, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, prin reprezentanţii săi la vârf, au viziuni diferite. Numai că acel Cod Silvic cu mai multe moaşe, ca şi măsurile restrictive luate de Guvernul Ponta nu-şi arată roadele. Se taie în draci. Adică, se defrişează şmechereşte! Iar de suferit, nu suferă decât poporul. Care i-a ales pe preşedintele României concediului bine făcut – Klaus Iohannis, ca şi pe primul ministru, Victor Ponta, ca să lucreze pentru ţară. După pilda lor, Călin Popescu Tăriceanu – Preşedintele Senatului, Valeriu Zgonea – Preşedintele Camerei Deputaţilor şi parlamentarii sunt plecaţi în concedii peste hotare. Nu-i aşa că sunt cam mulţi şmecheri?
ION PREDOŞANU
P.S. Singurul care se face că munceşte este Liviu Dragnea, proaspătul preşedinte interimar al PSD, care se răţoieşte la Victor Ponta şi ameninţă cu retragerea Ordonanţei de urgenţă a salariilor triplate ale demnitarilor la propunerea sa în Parlament. Cine şi ce să mai priceapă?(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here