Pagini monografice – Cultură, eroism şi patriotism în Aninoasa anului 1935

386

S-au împlinit zilele acestea opt decenii de la subscripţia Ligii Antirevizioniste Române cu sediul la Căminul Cultural „Bibescu-Vodă” din Aninoasa, Gorj.

„La 14 aprilie 1935 s-a făcut sfinţirea drapelului de către Centrul Pastoral Regional format din 14 preoţi, precum şi o grandioasă manifestare patriotică. De la Bucureşti a participat secretarul general al Ligii, Gheorghe Lungulescu, iar din Târgu-Jiu a venit preşedintele secţiei judeţene, avocat Miron Constantinescu. Tot  ceea ce Valea Gilortului a avut mai select şi conştient a luat parte în fruntea a sute de săteni şi sătence, veniţi din toate satele vecine. Muzica militară a Regimentului 18 Infanterie Gorj, cuvântările înflăcărate şi pline de avânt, corurile patriotice ale Căminului Cultural „Bibescu-Vodă” din Aninoasa, Gorj, ale tinerilor premilitari şi ale şcolilor primare din regiune au făcut să vibreze adâncul sufletesc şi să nască elan şi abnegaţie, ca dovadă a capacităţii de jertfă ale zilelor următoare dacă împrejurările vor cere. Manifestarea a avut aspect de înălţătoare sărbătoare, vrednică de admiraţia celor veniţi din nenumărate părţi ale judeţului şi ale delegaţiilor din Capitală. Toată mulţimea avea ochii umeziţi de lacrimi la amintirea sângelui vărsat în lupta de întregire a neamului, iar înflăcărarea participanţilor te duce cu gândul la rezistenţa eroică a gorjenilor în luptele de pe malul Jiului.
img846Săteanul din Aninoasa este preocupat să-şi muncească bucăţica de pământ pe care o are fiecare ca rod al sângerării de veacuri, precum şi în cel mai crâncen război din ultima vreme, când au murit pe câmpul de luptă, numai din satul Aninoasa, 143 de eroi”. Astfel notează sublocotenentul învăţător Ilie Iscrulescu, participant şi rănit în Războiul Întregirii Neamului, în „Monografia comunei Aninoasa”, Ed. Ramuri, Craiova, 1935, paginile 43, 44, 50, 51.
Marea manifestare eroică şi patriotică de la 14 aprilie 1935 s-a validat peste numai zece ani, când în Al Doilea Război Mondial, au murit în luptele din Est şi Vest 174 de eroi din satul Aninoasa. Este de datoria noastră să-i comemorăm pe aceşti eroi prin instituirea grabnică a Zilelor Eroilor Patriei.
Virgil Cercelaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here