Mii de hectare de păduri private din Gorj cu suprafeţe mai mici sau egale cu 30 de hectare ar putea fi păzite cu bani de la stat. Decizia a venit din partea guvernanţilor care au alocat pentru acest an 14,5 milioane de lei pentru asigurarea pazei şi a lucrărilor silvice din pădurile private ce au o suprafaţă sub 30 de hectare.
Suma de 14,5 milioane de lei va fi alocată, conform legii, tuturor ocoalelor silvice din ţară cu care proprietarii privaţi de păduri până la 30 hectare au încheiat contracte de pază şi administrare. „Deşi Codul Silvic prevede, încă din 2008, ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza şi administrarea pădurilor private de până la 30 hectare, acestea nu au fost niciodată prinse în bugetul de stat. În total, aproximativ 587.000 hectare la nivelul întregii ţări sunt în această situaţie, respectiv nu au paza asigurată şi au fost lăsate în ultimii 8 ani în voia sorţii, proprietarii neavând resurse proprii pentru a le apăra, întreţine şi păzi. Decizia luată de Guvern, este o dublă premieră: pe de-o parte, este pentru prima dată în ultimii 2-3 ani când Ministerul Mediului beneficiază de o rectificare pozitivă a bugetului; pe de altă parte, este pentru prima dată când un Guvern respectă şi pune în aplicare prevederea Codului Silvic de asigurare a pazei pădurilor mici. Sper ca această măsură să limiteze considerabil fenomenul tăierilor ilegale. (…) Fac un apel către toţi proprietarii privaţi de păduri mici din România să se adreseze, în perioada următoare, ocoalelor silvice şi să încheie până la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanţate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei măsuri, vom include în propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane de lei pe an”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.
Peste 55.000 de ha, în Gorj
De servicii de pază şi lucrări silvice subvenţionate de la bugetul de stat ar putea beneficia zeci de proprietari de păduri private din judeţul Gorj care deţin mii de hectare de teren forestier. Potrivit şefilor din cadrul Direcţiei Silvice Gorj, la nivelul judeţului nostru, există suprafeţe întinse de păduri private, unele aflate sub administrare, altele fără nici un stăpân. „Avem păduri private pe care noi le avem cu contracte şi, în consecinţă, le administrăm. Unele dintre ele sunt pe ocoale private sau chiar nu sunt administrate de nimeni. Noi, Direcţia Silvică Gorj, avem o suprafaţă de 55.530 de hectare fond forestier pentru care avem încheiate contracte de prestări servicii sau de administrare cu persoane fizice şi juridice. Aceste hectare sunt dispuse pe întreaga rază a judeţului, zonă de câmpie, de deal şi de munte, practic pe raza celor 11 ocoale silvice pe care le avem în subordine”, a declarat Ionuţ Păunescu, director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Gorj.
Izabella Molnar