Pădurile din Gorj, incluse în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine

737
SANYO DIGITAL CAMERA

Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine din România va fi elaborat în şase luni de către Ministerul Mediului. În acesta ar urma să fie incluse şi suprafeţele de pe teritoriul judeţului Gorj.

Catalogul va inventaria toate pădurile virgine din România, iar după ce sunt trecute într-o bază de date transparentă, care va putea fi consultată de oricine, acestea se vor bucura de protecţie, fiind interzisă exploatarea forestieră. În pădurile virgine, singurele activităţi permise vor fi drumeţiile şi cercetarea ştiinţifică. Potrivit ministrului Mediului, pe teritoriul ţării noastre se găseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din Europa, estimându-se că ar fi circa 230.000 de hectare dintr-un total de 6,9 milioane hectare de pădure. Suprafaţa exactă va fi cunoscută după inventariere.
“Pe teritoriul României se regăseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din Europa. Deşi la nivel naţional avem o serie de date obţinute încă din anul 2003, în cadrul unui proiect finanţat prin programul Pin-Matra, de guvernul olandez, acestea nu credem că mai sunt conforme cu realitatea. Ultimul inventar, din 2003, ne arată că România are o suprafaţă de 230.000 ha de pădure virgină. Cele mai multe dintre ele sunt în zone montane, în parcuri naţionale, în Caraş-Severin, Hunedoara, Munţii Făgăraş. Parte din aceste păduri au fost deja propuse spre includere în catalogul UNESCO, ca şi patrimoniu mondial”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.
Conform acesteia, la nivelul judeţului Gorj, ar exista circa 4.000 de hectare de păduri virgine. “Prin naturalitate ne referim la câţiva indicatori care includ biodiversitatea accentuată, lipsa intervenţiilor silvice, practic o pădure virgină este o pădure care este complet naturală, unde fenomenele naturale se desfăşoară conform ciclului şi legilor naturii, nu conform legilor umane. Cel de-al doilea indicator, referitor la mărime, practic o pădure virgină trebuie să aibă o suprafaţă minimă de cel puţin 20 de hectare, să fie o dispunere continuă, compactă a pădurii, şi să aibă limite naturale”, a explicat ministrul Mediului. După identificarea pădurilor virgine, acestea vor fi semnalizate prin panouri, iar cei care taie arbori, aprind focul sau campează în aceste păduri vor fi sancţionaţi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.