Pădurea seculară de la Drăgoieni, măcelărită de un membru al Asociației Oamenilor de Afaceri Gorjeni, cu avizul autorităților

6938

Ministrul Deneș a ecologizat zona pentru a crea ambianță exploatatorului

Municipiul Târgu-Jiu are, în partea de Nord-Vest și în partea de Est, două zone împădurite, care sunt adevărate bariere biologice, ce contribuie, masiv, la ameliorarea climatică a orașului, numai că, autoritățile sunt inconștiente de importanța acestora.
Lângă pădurea de la Bârsești a fost amplasat așa-zisul depozit ecologic al unei firme de salubrizare, care a împuțit, la propriu, zona pe o rază de câțiva kilometri, de la intrarea în pădure, până în cartierul Slobozia și până la șoseaua națională, aproape de intrarea în comuna Bălești, iar câteva mii de locuitori trăiesc un adevărat coșmar. La cealaltă margine a municipiului, la Drăgoieni, 7,86 hectare din pădurea de stejari seculari, au fost cotropite de drujbele unui exploatator cu ștaif, un miliardar din Asociația Oamenilor de Afaceri Gorjeni (AOAG), care, cu voia autorităților, taie peste 500 de metri cubi de lemn.
Despre municipiul Târgu-Jiu se spunea, până în Decembrie 1989, că era orașul care începea cu o găinărie (Avicola de pe strada Mărgăritarului) și se termina cu o porcărie (combinatul de creșterea porcinelor din cartierul Iezureni). Acum orașul începe tot cu mirosuri, de la groapa de gunoi din cartierul Bârsești, amplasată la marginea pădurii, așa că unul dintre cei doi ,,plămâni” ai orașului e sufocat de mirosul pestilențial, la fel ca și miile de locuitori din împrejurimi.
Celălalt ,,plămân” al Târgu-Jiului, care avea rolul de barieră împotriva poluanților și a factorilor climatici, pădurea de la Drăgoieni, e măcelărit cu drujbele de un exploatator.
Pe 22 aprilie a.c., ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat la o acțiune de ecologizare, împreună cu autoritățile județene și 400 de voluntari, în pădurea de la Drăgoieni, evenimentul fiind organizat de Romsilva pentru marcarea ,,Zilei Pământului 2019”.
Peste numai trei săptămâni, pe 14 mai a.c., Ocolul Silvic Târgu-Jiu a emis o autorizație de exploatare a 550 de metri cubi de stejar secular de pe 7,86 hectare ale pădurii.
Lemnul este exploatat de firma Transalpin 2008 SRL, care aparține omului de afaceri Cosmin Manasia și timp de trei luni, până pe 15 august, are liber la tăieri în pădurea de la Drăgoieni.
Afaceristul, membru al AOA Gorj, a derulat, anul trecut, afaceri de 2,2 milioane de euro din activități de exploatare a lemnului.
Oamenii din zonă sunt curioși cum a fost posibil ca autoritățile din Gorj să-și dea avizele pentru tăierea pădurii seculare de la Drăgoieni, iar mai apoi nimeni să nu treacă pe acolo să verifice dacă sunt respectate normele de mediu, cel puțin.
Asta în condițiile în care drumurile prin pădure au fost deteriorate, iremediabil, de utilajele firmei, grămezi de crengi sunt abandonate la intrarea în zona în care se exploatează, iar recipiente cu combustibili sunt depozitate la voia întâmplării, în locul în care a fost amplasat un vagon auto al muncitorilor.

George Constantin

2 COMENTARII

  1. Scapam de ciocoii vechi si vin ciocoii noi. De ce nu se sesizeaza nimeni de la Bucuresti? Dl Romanescu ideea era sa castigati si cel de -al doilea mandat… nu puteti sa spuneti ca nu stiati nimic de uneltirea criminalilor de la Ocolul Silvic Targu Jiu. Este o crima impotriva umanitatii sa tai o padure seculara de langa un oras.

  2. Toata lumea nu stie nimic . Sa vina si sa vada dezastrul facut.Padurea seculara de peste 100 de ani va fi terminata de niste impostori.De a eea si clima a luat-o razna.Ploi, canicula dezastre ecologice.Din padurea seculara va disparea si fondul cinegetic :mistreti, caprioare , iepuri ca sa nu mai vorbim de fazani.Ar trebuii sa iasa oamenii ca taranii la 1907.Niste nenorociti,ma uitam in poza si vedeam cum priveau cu nonsalanta padurea.Daca taie sa si replanteze acolo,dar asta nu se va intampla niciodata.Majoritatea arboretului si mai ales cel tanar a fost plantat de locuitorii din Dragoeni.Daca ar vedea acum de acolo de unde sunt cred ca sd-ar rascula asupra jigodiilor ordinare.
    Hotii au distrus tot in acest oras(acum si in singura oaza de ozon din apropierea orasului) , judet ca sa nu mai vorbim de tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here