Pădurea Paradisului din Dumbrava Poienari, realizată și la Brădet! – Artistul Mihai Țopescu va colora copaci și în județul Hunedoara

2330

Succesul proiectului artistic realizat de artistul Mihai Țopescu la Poenari în județul Gorj a trecut granițele județului, autoritățile din Hunedoara dorind să aibă și ei o pădure colorată, pe care o consideră deja un punct deosebit de atracție turistică. Primarul Petroșaniului, Tiberiu-Iacob Ridzi, a anunțat public deja colaborarea cu artistul plastic gorjean, și faptul că la finalul acestei luni pădurea de la Brădet va fi vopsită ecologic.

“Vrem să facem la Petroşani, în zona Brădet, pădurea colorată, aşa cum am văzut că există undeva în judeţul Gorj. Văzând acolo cum stau lucrurile am luat legătura şi cu o asociaţie care ne-a solicitat acest lucru şi apoi am început să căutăm detalii despre acest proiect. Aşa am ajuns la domnul Ţopescu, care, din fericire, în această perioadă este la Târgu-Jiu, la o tabără de sculptură organizată de primăria de-acolo. Am luat legătura cu dumnealui şi acum suntem la momentul în care putem să spunem că şi la Petroşani vom avea această pădure colorată. Sigur, mesajul este mult mai profund, o să-l las pe domnul Ţopescu să vă explice, însă eu cred că va fi un punct de atracţie din punct de vedere turistic, dar şi o mare bucurie, în primul rând, pentru copii”, a declarat, luni, în deschiderea unei conferințe de presă primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, dând apoi cuvântul invitatului. Practic, însă proiectul din județul vecin îl va continua pe cel început în Gorj de Mihai Țopescu, alte localități din țară și străinătate fiind vizate de artist pentru același scop.

Pădure colorată și în Elveția
“Într-un an foarte greu pentru mine cu multe evenimente artistice, am fost solicitat pentru acest proiect artistic. Eu îi spun aşa pentru că nu cred că e un proiect cu conotaţie socială, un manifest împotriva tăierii copacilor. Bineînţeles când am complăcut acest proiect la Poienari am avut în vedere şi acest mesaj. De data aceasta vreau să dezvolt – şi nu numai aici în Petroşani – acest proiect. El va fi dezvoltat şi în alte localităţi din ţară unde am fost solicitat, iar în prezent se duc tratative în Germania pentru o localitate din Elveţia. Un început frumos, dar foarte greu. Sincer, nu mă aşteptam la acest impact vizual, la acest impact mediatic care a avut loc după această muncă făcută în Gorj. Aici, la Petroşani, am fost solicitat ca să gândesc dacă se poate face, mai ales anul acesta, acest proiect ce vizează pădurea colorată, sau cum i-am spus eu, Pădurea Paradisului. Am venit, am văzut spaţiul, am văzut parcul şi am constatat că totul este altfel decât gândeam eu. Este un spaţiu de recreere, un spaţiu unde lumea are nevoie de linişte, de echilibru, de a vedea altceva decât vede în jur în oraş sau ştiu eu unde îşi desfăşoară activitatea şi intervenţia mea în acest parc este destul de grea pentru că trebuie să gândesc lucrarea pe module. Copacii sunt mult mai mari, mult mai înalţi decât cei pe care am lucrat în Gorj, sunt brazi şi nu este un spaţiu cu copaci unul lângă altul, copacii fiind repartizaţi pe un anumit spaţiu”, a declarat Mihai Țopescu.
“Se doreşte a se crea un impact vizual şi emoţional direct şi tranşant. Acest spaţiu paradisiac poate deveni un spaţiu al meditaţiei, reflecţiei şi descoperirii pe sine. Adică omul când ajunge acolo, în afară de a sta şi a mânca în aer liber trebuie să se bucure de tot ce este în jurul lui. Aceste culori vor aduce această bucurie, iar copiii vor redescoperi natura. Aşa cum s-a întâmplat şi cu pădurea de la Poienari. Vreau să vă spun că toată lumea trecea pe lângă pădurea aceasta fără să-i dea nicio importanţă. Acum, cel puţin între 300 şi 1.000 de persoane o urmăresc, ceea ce este absolut fantastic! Acelaşi lucru aş vrea să se întâmple şi aici la Petroşani: lumea să meargă cu copiii sau fără şi să redescopere natura! De-acolo ei pot să meargă mai departe. Dar să se ducă să vadă pădurea colorată, să stea acolo să se uite la copaci şi să audă cântecul păsărelelor, practic să redescopere frumuseţea naturii. De-acolo omul se deplasează în altă parte şi când intră în alte păduri sau în altă parte are o altă stare. În pădurea de la Brădet unde vreau să intervin, cei care se vor deplasa în jurul copacilor, sau prin apropiere ori pe aleile de acolo, vor descoperi culoarea. Cei care au fost acolo la Poienari pot constata multe lucruri frumoase. Dacă te uiţi dintr-un unghi vezi relaţia dintre, să zicem, roşu-galben-albastru. Din unghiul celălalt vezi altă relaţie, nu ştiu să zicem albastru-galben-alb. Din alt unghi poţi vedea la aceeași suprafaţă de copaci alte compoziţii. Aşa cum spunea domnul doctor Chiricuţ, un specialist, că la Poienari vrea să aducă medici, pe care să-i convingă să aducă copii cu probleme, asta fiind un fel de cromoterapie – eu nu m-am gândit la această temă, dar mi s-a părut extraordinar, el mi-a explicat de ce pădurea oferă un echilibru, culorile de-acolo, spunându-mi că și copiii se deplasează şi descoperă culorile, o dată, după aceea descoperă relaţia dintre culori, cromatica şi mulţi îşi regăsesc, în funcţie de bolile pe care le au şi de stare, liniştea (îşi aleg doi trei copaci, copaci care sunt ai lor, unde se leagă de exemplu roşul, violetul şi albul, copiiii începând să comunice cu natura sau între ei, sau să-şi explice unii-altora de ce iubesc anumite culori). Acelaşi lucru sper să se întâmple şi la Petroşani şi sper să terminăm lucrarea în două-trei zile”, a completat artistul, citat de presa din Valea Jiului.

Artistul și propria echipă
Țopescu s-a angajat să vină la Brădet cu propria echipă, în jurul datei de 28 august, ca proiectul să fie finalizat în maximum trei zile. Echipa, care a lucrat în Gorj, avea 28 de membri, 8 fiind artiști plastici, o parte fiind critici de artă din Bucureşti, oameni de cultură, chiar şi din străinătate, restul fiind voluntari.
Vopseaua, ce va fi folosită, este ecologică, având la bază un var special care ţine departe până la urmă şi dăunătorii. Ea ţine până în şase ani de zile şi artistul a făcut primul experiment chiar pe nişte copaci aflaţi în curtea casei sale.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here