Pădurarii vor fi dotați cu arme letale

1246

Personalul silvic cu atribuții de pază va fi dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal, potrivit unei decizii luate de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Astfel, „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de pază fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.
Decizia vine în contextul în care, săptămâna trecută, un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoţii de lemne. În ultimii ani, alți patru pădurari au fost omorâți: Oul Ieronim – Bistrița-Năsăud, Boboc Dănel – Gorj, Chiriță Victor – Dolj, Dogaru Gheorghe – Brașov.
Reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva susțin că peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri: mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative etc.
O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor care este și forul decizional în acest caz.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here