Creşte sub formă de tufe, în special la marginea pădurilor de foioase, a livezilor şi păşunilor. Uneori atinge o înălţime de 5 m. Păducelul este cunoscut din vremuri străvechi pentru efectele terapeutice. Se folosesc cu precădere florile albe şi fructele de culoare roşie. Este bine să evitaţi tufele de păducel de la marginea drumurilor intens circulate. Primăvara se poate recolta coaja, folosită atât în stare proaspătă cât şi uscată.
Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de muguri.
Fructele conţin şi vitaminele C, B, acizi citric şi tartric. Bioflavonidele au un puternic efect antioxidant. Ele întăresc rezistenta pereţilor vaselor sanguine, dilată şi relaxează arterele. Celelalte substanţe din păducel scad nivelul colesterolului şi reduc depunerile de grăsime de pe pereţii arterelor şi din alte ţesturi (un bun aliat în curele de slăbire). Păducelul poate mări abilităţile erotice atât la bărbaţi cât şi la femei prin îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul organelor de reproducere. Fructele de păducel au o acţiune astringentă a mucoaselor, reduc umflarea acestora şi secretarea de mucus în exces. Asupra rinichilor au o acţiune uşor diuretică. Prin conţinutul de bioflavonide păducelul are însuşirea de a regla tulburările nervoase ale inimii, exercită o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, scade tensiunea arterială, măreşte circulaţia la nivelul inimii, creierului şi a altor organe. Se recomandă în anghina pectorală, tulburări de menopauză, ateroscleroză, emotivitate excesivă, nevroze cardiace şi stări de excitabilitate cu aritmie.
Păducelul este folositor şi în cazul umflării mâinilor şi a picioarelor, a urinării nocturne excesive la bolnavii cardiaci, în cazul tulburărilor specifice premenopauzei (bufeuri, palpitaţii, stări de nelinişte şi nervozitate); în nevroze, stări de anxietate, atacuri de panică, agresivitate mărită şi tulburări de comportament la copii. Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate şi mai nenocive remedii vegetale din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun în evidenţă faptul că şi atunci când este folosit în cure de foarte lungă durată, de peste 6 luni, păducelul nu produce tulburări organice sau de altă natură. Tratamentul de lungă durată cu flori de păducel are efecte aproape magice asupra persoanelor în etate.
Studii făcute în Franţa arată că administrarea a 2-3 căni pe zi de infuzie combinată, în cure de foarte lungă durată (6 luni minimum), previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi a bolilor vasculare, previne depresia şi alterarea capacităţilor mentale ivite odată cu vârsta. Mai mult, studii făcute în spitale universitare au arătat creşterea cu până la 40% a capacităţii de efort a bătrânilor trataţi cu păducel.
Păducelul are un gust dulce acrişor şi are efecte asupra digestiei, înlătură indigestiile, activează circulaţia sângelui, înlătură stagnările şi viermii intestinali. Fructele de păducel sunt folosite în tratamentul indigestiei cu retenţie de carne în stomac, a maselor (tumorilor) abdominale, senzaţiei de greutate şi preaplin în piept sau în abdomenul superior, în tratamentul diareei, dizenteriei, durerilor de spate, a celor date de hernie, durerilor abdominale după naştere, dismenoreei, indigestiilor date de lapte la copii mici. Fructele de păducel ajută efectiv la digerarea grăsimilor, previn intrarea excesivă a lor în circuitul sanguin şi îndepărtarea acestora prin scaun.
Prepararea şi consumul păducelului
Fructele de păducel se pot consuma în stare proaspătă (unde sunt accesibile în această formă) însă în general ca decoct al fructelor uscate, fierte singure ori împreună cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele feluri de mâncare.
Păducelul intră în compoziţia multor remedii pentru acnee şi varice.
Fierbeţi 15 g de fructe de păducel cu 2-3 căni de apă şi beţi zilnic ceaiul rezultat ca tratament pe termen lung pentru hipertensiune, colesterolemie, şi pentru prevenirea bolilor de inimă.
Ca variantă pentru colesterol ridicat sau contra excesului de greutate beţi zilnic ceai obţinut din fierberea a 12 g de fructe de păducel şi o jumătate de frunză de lotus.
Fierbeţi 15 fructe de păducel şi adăugaţi la ceaiul rezultat 1,5 g fenel pisat. Beţi zilnic dimineaţa în cazul herniilor intestinului subţire.
Râşniţi 6-9 g de cărbune de păducel. Consumaţi pulberea rezultată cu apă caldă ca remediu natural pentru durerile abdominale date de gastrita cronică, enterită şi dizenterie.
Fierbeţi 3 g de cărbuni de păducel cu 6 g fructe de păducel uscat. Ceaiul rezultat se poate administra în cazul diareei la copii.
Fierbeţi 10 g fructe de păducel cu 6 g de coajă uscată de portocală şi beţi ceaiul rezultat în cazul indigestiilor date de consumul de carne.
Precauţii şi contraindicaţii – evitaţi consumul excesiv de remedii din fructe de păducel dacă aveţi regurgitări, hiperaciditate sau constipaţie; – reacţiile secundare sunt foarte rare şi apar doar la extracte concentrate.
Cristina Răscol