În ultimii ani, păducelul a devenit una dintre cele mai studiate plante medicinale, cercetătorii descoperind o bogăţie de substanţe active în florile, frunzele şi fructele sale.
Cele mai importante proprietăţi terapeutice ale păducelului se manifestă în ceea ce priveşte aparatul cardiovascular. Preparatele din păducel au acţiune tonică asupra muşchiului inimii, ducând la o creştere a capacităţii acestuia de a se contracta şi de a pompa sângele în organism. Remarcabil este că această proprietate se combina cu alte două, având o acţiune benefică asupra inimii bolnave: dilatarea arterelor coronariene, ceea ce duce la o mai bună irigare a inimii şi economisire a consumului de oxigen de către miocard.
De fapt, datorită proprietăţilor sale anti-aritmice, păducelul poate să amelioreze chiar şi unele tulburări de ritm cardiac. În plus, el scade tensiunea arterială şi are efect calmante asupra sistemului nervos central.
„Paznicul” dă linişte inimii, aşa cum i se mai spune, are proprietatea de a acţiona asupra muşchiului cardiac, mărind sau scăzând puterea şi durata bătăilor inimii. Păducelul relaxează totodată arterele sangvine din jurul cordului şi lărgeşte vasele de sânge aflate aproape de suprafaţa pielii, scăzând presiunea arterială.
Datorită conţinutului lor bogat în vitaminele B şi C, dar şi în acizi organici, frunzele şi fructele stimulează sistemul de apărare al organismului.
Cum se prepară ceaiul şi tinctura de păducel
Ceaiul de flori sau fructe de păducel se prepară prin infuzarea unei linguriţe de flori, respectiv fructe, în 250 ml de apă clocotită. După un sfert de oră, amestecul se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se consuma pe parcursul unei zile. Modul de preparare al tincturii de păducel este următorul: se macerează 20 de grame de flori sau fructe timp de 10-14 zile, în 100 ml alcool de 60 de grade. Din acest preparat se iau, de trei ori pe zi, 10-15 picături, înainte de culcare. La fel de bună este şi infuzia de păducel care se prepară din două linguri de floare la o cană de apă. Ceaiul de păducel nu trebuie folosit decât în caz de necesitate şi pe o perioadă scurtă de timp. Nu se începe un tratament cu păducel decât după ce pacientul se sfătuieşte cu medicul. Pentru că are rolul de a relaxa musculatura uterului, nu se recomandă femeilor însărcinate şi celor care alăptează.
Planta stabilizează emoţiile
În cazul agresivităţii sau al tulburărilor de comportament la copii, se administrează 4-6 linguri pe zi de sirop de păducel. Este o metodă eficientă, cu efect sigur şi de lungă durată. Stările de nervozitate sau agitaţie dispar după o cură de 30 de zile cu tinctura de păducel. Se administrează 3-4 linguriţe pe zi. În timpul tratamentului, se face o pauză de patru-cinci zile. Pentru eficacitate maximă, pe toata durata curei, se va renunţa la carne şi se va opta pentru produsele lacto-vegetariene. Atacurile de panică dispar dacă se consumă de trei-patru ori pe zi infuzie de păducel. Specialiştii recomandă ca preparatul să fie administrat pe stomacul gol, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Efectul obţinut este de stabilizare a emoţiilor.
Leac pentru insomnie
În caz de hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, nevroze cardiace, tahicardie, angină pectorală, artero-scleroză, insuficienţă cardiacă, dar şi ca adjuvant în prevenirea infarctului se recomandă o linguriţă de tinctură de păducel de trei-patru ori pe zi. Se fac cure de trei luni. Contra palpitaţiilor se face un tratament de patru luni, perioadă în care se ia o linguriţă de tinctură de patru ori pe zi. Cura are efecte miraculoase de reglare şi stabilizare a ritmului cardiac. Pentru scăderea colesterolului se utilizează păducel sub formă de pulbere, trei-patru linguriţe pe zi, în cure de 48 de zile, cu pauză de şapte zile. Acelaşi tratament este bun şi în tratarea artritei. De asemenea, pulberea de păducel este recomandată şi în sechelele post-infarct. Se administrează o linguriţă rasă, de trei ori pe zi, în cure de minimum trei luni. Ca leac împotriva insomniei se recomandă o cană cu infuzie de păducel, înainte de culcare sau 10-15 picături de tinctură de păducel seara. Acelaşi tratament este recomandat şi persoanelor cu memorie slabă.
Sorin MILCU