Pacienţii sunt încurajaţi să raporteze reacţiile adverse ale medicamentelor

623

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a pus la dispoziţia pacienţilor o adresă de e-mail pentru transmiterea sesizărilor privind lipsa unor medicamente din farmacii. La câteva zile de la publicarea respectivei, ANMDM le-a oferit bolnavilor şi un formular, prin care aceştia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiza reacţiile adverse în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri.

Pe site-ul ANMDM este postat formularul de raportare a reacţiilor adverse, dar şi un set de informaţii şi clarificări. “ANMDM încurajează pacienţii, persoanele care asigură îngrijirea pacienţilor, profesioniştii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi) să raporteze reacţiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informaţii suplimentare privind siguranţa medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar şi a celorlalţi. Dacă vor exista mai multe raportări de reacţii adverse după administrarea aceluiaşi medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranţa, atât la nivel naţional, cât şi european”, se arată într-un comunicat de presă.
Pacienţii trebuie să ştie că termenul “reacţie adversă” se defineşte ca “un răspuns nociv şi nedorit, determinat de un medicament. Sunt considerate reacţii adverse şi efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale”.
Potrivit ANMDM, în 2014, în România au fost înregistrate 2.050 de raportări de reacţii adverse grave şi non-grave.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here