Pacient mort lângă spital, sancţiune anulată

2809

Cazul bărbatului de 55 de ani, care a murit pe o bancă, lângă spitalul din Rovinari, a revoltat lumea medicală şi a şocat o ţară întreagă. Acum, la nici un an distanţă de la cumplita tragedie, o asistentă medicală, „pedepsită” după acest imens scandal, a reuşit să-şi anuleze sancţiunea disciplinară în instanţă. Ba mai mult, spitalul este obligat să-i plătească cheltuieli de judecată de o mie de lei.

Grigore Dragomir, lăcătuş la Termocentrala Rovinari, a decedat în seara zilei de 12 iulie 2018, la câţiva zeci de metri de poarta spitalului din localitate. Omul venise să i se administreze o injecţie de ampicilină. După tratament, bărbatul a apucat doar să treacă strada şi a murit, fără ca să intervină cineva din spital. Medicul care l-a tratat susţinea că nici nu ştia că pacientul a părăsit spitalul şi că îi găsise până la urmă loc într-un salon, după ce dimineaţa bărbatul fusese trimis acasă, din lipsă de paturi.
Au fost deschise mai multe anchete la spitalul din Rovinari, inclusiv ministrul Sorina Pintea spunând că s-a produs „un lanţ de greşeli” şi cerând sancţionarea celor vinovaţi. În acest scandal a picat şi o asistentă medicală, care a fost sancţionată la salariu, pentru că nu s-ar fi asigurat de „prezenţa permanentă în spital a pacientului”. Cadrul medical a atacat decizia de sancţionare.

Leafă mai mică timp de o lună
Lucia Stuparu, asistent medical generalist principal în cadrul Secţiei Medicină Internă a Spitalului Orăşenesc „Sf. Ştefan” din Rovinari, a cerut instanţei de judecată să se constate nulitatea deciziei de sancţionare, susţinând că nu a fost înştiinţată despre efectuarea vreunei cercetări disciplinare, pentru a-şi putea face apărarea. Femeia s-a ales cu salariul ciuntit cu 5%, timp de o lună, începând cu data de 1 septembrie 2018. Salariatei i s-a imputat faptul că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia turei de gardă din 12 iulie 2018, ora 19.00, nu s-a asigurat de prezenţa permanentă în spital a pacientului internat în salonul nr.5 în cadrul Secţiei Medicină Internă”. Mai mult, s-a reţinut în decizia de sancţionare că nu a luat măsuri şi nu a înştiinţat conducerea secţiei despre lipsa pacientului, care a părăsit unitatea medicală, acesta fiind adus ulterior la Compartimentul Primiri Urgenţe, în vederea resuscitării.

Ultima injecţie
Asistenta medicală a arătat la instanţă că în seara respectivă, în jurul orei 21.00, însoţită fiind de colega sa, a mers la efectuarea tratamentelor pacienţilor, începând cu salonul în care figura internat pacientul Dragomir. Bărbatul nu era în încăpere, dar toate lucrurile personale erau pe noptieră şi în jurul patului. Cele două asistente au revenit ulterior în salon, iar în jurul orei 21.45, Grigore Dragomir a primit a doua doză de antibiotic. Asistenta Stuparu a susţinut că, ulterior, a ieşit pe hol, fiindcă era gălăgie, şi a observat că medicul de gardă avea o discuţie contradictorie, pe un ton ridicat, cu unul dintre pacienţi. „După aproximativ 10 minute, reclamanta şi colega sa au fost chemate telefonic să coboare una dintre ele la urgenţe pentru a ajuta un pacient aflat în stop cardio-respirator. A aflat că este vorba despre pacientul D.G., care părăsise secţia fără să anunţe pe nimeni, deşi semnase asumarea unor obligaţii şi un consimţământ de respectare a regulilor din spital”, potrivit informaţiilor din dosarul de judecată. Din păcate, bărbatul a decedat, asistenta medicală menţionând că acest pacient nu fusese lăsat în atenţia gărzii cu probleme deosebite pentru care să fie monitorizat.

Amendă pentru paza inexistentă
În apărarea sa, asistenta medicală a susţinut că a fost sancţionată pe nedrept pentru faptul că nu a anunţat medicul de gardă când a observat la ora 21.00 că pacientul nu este în salon, atâta timp cât, de regulă, bolnavii pleacă prin saloanele vecine sau chiar în curtea spitalului, circulaţia în aceste zone nefiindu-le restricţionată. „În seara respectivă au fost de serviciu două asistente pentru 55 de bolnavi din secţie, iar din cauza temperaturilor ridicate din saloane, majoritatea pacienţilor se aflau pe holuri, acesta fiind şi motivul incidentului care a avut loc între medicul de gardă şi câţiva pacienţi. În plus, în data de 12 iulie 2018 unitatea medicală nu dispunea de pază la poartă, acesta fiind şi motivul pentru care a fost sancţionată contravenţional de către DSP Gorj la câteva zile după incident”, se mai arată în documentele de la instanţă.

Sancţiune ilegală
Asistenta medicală s-a îndreptat în instanţă, susţinând că a fost sancţionată ilegal, pentru că în cazul său nu a fost demarată o anchetă disciplinară, aşa cum prevede legea. „Cu excepţia sancţiunii avertismentului scris, nici o altă sancţiune disciplinară nu poate fi aplicată fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. Având în vedere faptul că analiza cerinţelor de legalitate prevalează celor referitoare la temeinicia deciziei, apare inutilă cercetarea celorlalte motive invocate de reclamant în dovedirea netemeiniciei deciziei de sancţionare”, a decis o instanţă a Tribunalului Gorj, care a constatat nulitatea absolută a deciziei de sancţionare, cu consecinţa restituirii sumelor reţinute în baza acestei decizii, la care urmează a se calcula dobânda legală. „Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel”, se arată în sentinţa din 14 martie 2019 a Tribunalului Gorj.
Familia celui decedat a depus o plângere penală, iar Poliţia Gorj a deschis o anchetă in rem pentru ucidere din culpă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here