Păcăleală sau nu?! – CEO, funcţional în aprilie

387

simpozion CEOLuna aprilie 2012 ar trebui să găsească Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia unite în ceea ce se vrea a fi ,,marea familie CEO”. Cel puţin acestea au fost asigurările date vineri la Târgu-Jiu de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. Pentru realizarea a ceea ce Opoziţia numeşte drept “păcăleala CEO”, s-au făcut deja câţiva paşi, unul fiind proiectul de fuziune a unităţilor componente fiind semnat chiar vineri la Târgu-Jiu de şefii celor patru unităţii, Constantin Bălăşoiu, Daniel Burlan, Octavian Graure şi Tiberiu Trotea.

Simpozionul CEO de la Târgu-Jiu, organizat după ce criticile preşedintelui PDL Gorj, Ion Ruşeţ, au ajuns la urechile celor care s-au fofilat în momentul în care au auzit că ministrul Ion Ariton nu a mai vrut să-l mai organizeze, a mai liniştit puţin apele la nivel de Gorj. Dacă iniţial se discuta că Bălăşoiu trage nişte sfori mutând sediul CEO la Craiova, acum participanţii la simpozion au părut împăcaţi cu declaraţia lui Claudiu Stafie care anunţa că nu s-a stabilit, deocamdată, de unde va fi condus noul Complex Energetic Oltenia.

Sediul şi decizia politică

Stafie are grijă să sublinieze că subiectul sediului CEO a fost mai mult unul de cancan, propagat intenţionat în mediile politice pentru a crea discuţii. “Situaţia sediului principal urmează să fie discutată, dar vor exista cu siguranţă mai multe sedii secundare. O decizie nu este luată deoarece nu vrem să punem căruţa înaintea cailor, cred că această decizie argumentează din punct de vedere economică şi social. Vom stabili acest lucru şi cu consultantul care ne va sprijini în această fuziune şi în înfiinţarea societăţii unde va fi sediul. Ce pot să vă spun este că, cu siguranţă, nu va fi o decizie politică”, a declarat, vineri, Stafie, preferând să explice că nici listarea la bursă a CEO nu a fost încă bătută în cuie. “În ce priveşte listarea la Bursă a companiei şi stabilirea pachetelor de acţiuni, acest lucru îl vom face după un an de funcţionare deoarece compania va avea nevoie de un exerciţiu financiar complet timp de un an, apoi vom face listarea la Bursă, dar nu este luată încă o decizie în acest sens, ce fel de pachete de acţiuni vor fi sau dacă se va face vânzarea participaţiunilor. Sunt şi discuţii cu cei de la FMI pe acest subiect”, a completat secretarul de stat.

Fuziunea, soluţie optimă a lui Stafie

Secretarul de stat a explicat, de asemenea, de ce este necesară această fuziune, procedura reprezentând una dintre soluţiile optime de reorganizare a sistemului energetic românesc. De asemenea, în opinia lui Stafie, înfiinţarea CEO reprezintă un mod economic mult mai eficient de administrare a acestor societăţi. “Este o dorinţă mai veche a ministerului de a reorganiza producătorii de energie electrică şi termică din ţară, este vorba de o nouă gândire pe care am avut-o încă din 2009. (…) Este vorba de o companie care, din punct de vedere economic, ar trebuie să funcţioneze mult mai bine decât cele patru separat. În momentul în care va fi înscrisă la Registrul Comerţului, CEO va fi cel de-al doilea mare producător de energie electrică după Hidroelectrica, cu o cotă de piaţă de circa 30% din producţia de energie naţională. Rezerva de lignit de care dispunem ne ajunge pentru următorii 40-50 ani, deci funcţionarea companiei este asigurată din acest punct de vedere. CEO va trebui să îşi pregătească pentru următorii 15-20 de ani programe foarte importante de investiţii şi din câte ştiu eu, sunt calcule făcute, şi un necesar investiţional până în 2025 ar fi de circa un miliard şi jumătate de euro pentru tot ceea ce înseamnă grupuri energetice noi, instalaţii de desulfurare. (…) Investiţiile de mediu aflate în derulare la complexurile energetice rămân valabile şi până la termenele fixate, cele mai multe în anul 2013, trebuie să ne conformăm”, a spus Claudiu Stafie.

După discursul lui Stafie, a lui Marin Condescu şi a prezentării făcute de Constantin Bălăşoiu, directorii celor patru unităţi au semnat acord de fuziune pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia (CEO) care ar urma să funcţioneze din luna aprilie a anului viitor.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here