Păcăleala dezamăgirilor prezidenţiale?!

103
Cea mai bună glumă a zilei de ieri a fost anunţarea candidaturii la preşedinţie a fostului lider al minerilor – Miron Cozma. O altă glumiţă, pe care, de fapt, nu am auzit-o prima oară, a fost spusă cu o zi mai înainte. Anume, Corneliu Vadim Tudor se anunţa câştigător ori dacă nu, ceea ce este mai probabil, va ieşi învingător un candidat ce se va bucura de sprijinul PRM, cu excepţia lui Băsescu.

Trecând la lucruri ceva mai serioase, preşedintele în exerciţiu oscilează, cugetă şi dă dovadă de mai multă diplomaţie ca altădată. Ba chiar, parcă i s-a transformat şmecheria nativă în înţelepciune.
Cum preşedintele Traian Băsescu participă – ieri şi astăzi – la o întâlnire, de fapt un ditamai congresul jurnaliştilor români din ţară şi din ţările vecine, putem aprecia că nu-i este indiferentă presa de limbă română şi nici destinele naţiei. Chiar dacă, mai zilele trecute, şi-a exprimat unele dezamăgiri. Ceva de genul: “Sunt lucruri care trebuiau făcute şi nu s-au întâmplat.(…) Aceste reforme structurale legate de educaţie, de autonomia administraţiei locale nu se întâmplă chiar în condiţiile în care este un premier din partidul meu. Ce şanse ar fi să se întâmple dacă mai fac un mandat?”.
Putem crede că preşedintele Traian Băsescu ia în calcul varianta de a nu se mai angrena în luptele ori bătăliile pentru un nou mandat, din pricina dezamăgirilor provocate de anumite nerealizări din actualul său mandat. Şi totuşi, prin participarea în direct la emisiuni diferite, la două televiziuni într-o singură zi, domnia sa demonstrează că nu-i este indiferentă imaginea proprie. Una mai cumpătată, în care-şi recunoaşte apartenenţa la PD-L, ceea ce evita cu alte prilejuri.
Iar în vreme ce preşedintele Băsescu dezminte participarea la alegerile prezidenţiale din noiembrie, primul ministru, Emil Boc, spune că personal nu are nici o intenţie de a candida la preşedinţie, dezminţind unele zvonuri lansate de însuşi secretarul general al PD-L, Vasile Blaga. Ba chiar lansează candidatura lui Traian Băsescu din partea PD-L. Ne amintim că, mai niciodată, preşedintele PD-L, Emil Boc, nu a spus altceva decât adevăratul preşedinte al democrat-liberalilor. Aşa că, nu este exclus ca şi de această dată să aibă dreptate. Iar omul politic Traian Băsescu, obişnuit numai cu victoriile, să se răzgândească. Iar cum atât PD-L, cât şi PSD vor acuza uzura unei guvernări pe timp de criză să apară ca posibilă o candidatura a independentului Traian Băsescu. Aşa cum s-a mai petrecut cu candidatura fiicei sale, Elena Băsescu, pentru alegerile europarlamentare.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here