Osemintele Elvirei Godeanu, reînhumate la Târgu-Jiu

344

Rudele actriţei Elvira Godeanu şi-au manifestat, recent, dorinţa de a reînhuma osemintele celei care a dat numele teatrului din Târgu-Jiu, în cimitirul municipal. Evenimentul va avea loc, astăzi, la ora 12.00, osemintele Elvirei Godeanu fiind aduse de la Cimitirul Belu din Bucureşti și reînhumate cu ajutorul autorităţilor locale şi judeţene.
Reamintim că, Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904 în Bucureşti, dar şi-a petrecut copilăria și adolescenţa în Târgu-Jiu, unde şi-a efectuat şi studiile. În 1921 s-a stabilit în Bucureşti, iar din 1922 s-a înscris la Conservator, secţia artă dramatică în grupa lui Constantin Nottara. Şi-a făcut debutul pe scenă în 1926 alături de Tanzi Cutava şi Mişu Fotino. Angajată a Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra” şi apoi a Teatrului Naţional din Bucureşti, ea a fost multă vreme o mare Doamnă a scenei româneşti. În cariera sa de actriţă, Elvira Godeanu s-a afirmat ca o mare vedetă a scenei româneşti unde ani de-a rândul a interpretat cu predilecţie roluri din repertoriul românesc. A fost căsătorită cu marele antreprenor Emil Prager căruia i se datorează construirea Castelului de Apă din Târgu-Jiu, uzinele hidroelectrice de la Bumbeşti-Jiu şi Novaci şi primele lucrări de inginerie din Defileul Jiului.
Pentru meritele ei profesionale a fost distinsă cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here