Ortodoxia şi unitatea de credinţă creştină!

569

În contextul încheierii vizitei Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a delegaţiei BOR, desfăşurată în perioada 2-5 decembrie 2017, cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de la restabilirea instituției patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, acesta a reprezentat şi cadrul discuţiilor în care a fost abordată problema pătrunderii esenţei ortodoxiei în societatea actuală şi a realizării unităţii de credinţă creştină într-o lume marcată profund şi greu încercată de traumele secularizării. La întâlnirea care a avut loc Duminică, 3 decembrie 2017, între Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii şi Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, în cadrul unei întrevederi desfăşurate în Sala Tronului din Reşedinţa Patriarhală de la Mănăstirea Sfântul Daniil (Danilov), la care au luat parte şi IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Pr. Michael Tiţa, Consilier patriarhal, Pr. Ştefan Ababei, Consilier Patriarhal, Arhid. Maxim Ţifui, Consilier Eparhial, Pr. Eugeniu Rogoti, traducător, s-a exprimat bucuria pentru participarea delegaţiei Patriarhiei Române alături de ceilalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe la sesiunea finală a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut loc sâmbătă la Catedrala Hristos Mântuitorul, fiind abordate, cu deosebire, două teme principale: familia creștină și viața monahală.

“Familia eclezială este aceea a Bisericilor Ortodoxe Autocefale în comuniune”
Să menţionăm faptul că în Biserica Ortodoxă, titlul de patriarh şi de patriarhat a fost introdus printr-o decizie luată de Sinodul al 4-lea ecumenic de la Calcedon, în anul 451, iar după această dată, constituțiile sau novelele imperiale foloseau titlul de patriarhat sau patriarhie pentru scaunele episcopale din oraşele: Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia şi Ierusalim. În tradiția canonică a Bisericii, termenul de patriarh a fost folosit pentru prima dată în textul sfintelor canoane 2, 7 şi 37 ale Sinodului Trulan (691-692). În acest context, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru «prietenie, frățietate și ospitalitate» și a mărturisit faptul că se simte onorat de participarea la centenarul restabilirii patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă şi a propus ca următoarele întâlniri panortodoxe să analizeze cu prioritate temele familiei și secularizării, exprimându-și bucuria pentru faptul că între documentele adoptate de Sinodul Arhieresc recent de la Moscova se află tema familiei și viața monahală, subliniind că se poate observa cum aceste Biserici au trecut de la răstignire la înviere, mai ales în Rusia de la o Biserică prigonită la o Biserică vie, înfloritoare. În opinia Patriarhului României, “Avem două familii: familia conjugală cu părinți și copii și familia pastorală, familia duhovnicească din mănăstire. Familia eclezială este aceea a Bisericilor Ortodoxe Autocefale în comuniune”, a spus părintele patriarh Daniel, accentuând Preafericirea sa ideea de unitate în credinţă, mai ales că atunci când “Viața de familie este în criză duhovnicească, ea influențează și viața mănăstirii” a atras atenția patriarhul, de aceea: “Ne încurajăm văzând activitățile Preafericirii Voastre și ale Bisericii Ortodoxe Ruse și admirăm faptul acesta al legăturii dintre tradiție și contemporaneitate. Păstrăm tradiția, dar utilizăm și mijloacele moderne pentru a transmite tradiția”, a spus Patriarhul Daniel.

“Să-L iubim mai mult pe Dumnezeu și să creștem lucrarea misionară și filantropică a Bisericii în societate”
În cadrul discuţiilor purtate s-a menţionat că istoria ne arată că atitudinile revoluționare, generate de provocările politice, inclusiv cele care fac apel la justiţia socială, sunt dezastruoase pentru stat și distrugătoare pentru oameni. Reprezentanții tuturor straturilor societății trebuie să-și exercite toate eforturile pentru a evita repetarea erorilor care au condus în ultimul secol la suferințele și decesele multor oameni și la distrugerea statalității în ţările europene. A fost evidenţiată prezenţa Întâistătătorilor de Biserici Autocefale la momentul aniversar din Patriarhia Rusiei ca o «vizibilă expresie a unităţii Ortodoxiei» ce are o semnificaţie special, astăzi, când numeroşi creştini care sunt persecutaţi pentru credinţa lor au nevoie de rugăciuni fierbinţi şi de sprijin. Pe tot parcursul şederii la Moscova, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reamintit că pentru Patriarhia Română, anul 2017 a reprezentat o perioadă de comemorare și recunoștință față de Patriarhul Justinian Marina, «un păstor înțelept al Bisericii Ortodoxe Române», și față de «toți cei care au suferit mărturisind credința în timpul regimului comunist ateu din România», reamintind, în acelaşi timp, că dată fiind experiența tragică a popoarelor ortodoxe din Europa de Est, în timpul Sfintei Liturghii prezidate de Preafericitul Părinte Kirill la București în data de 27 octombrie 2017, au fost comemorați toți mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste. Ca o minunată încheiere, Preafericitul Părinte Daniel a făcut referire la contextul actual, care se diferențiază de perioada persecuției comuniste, numindu-l «o perioadă de libertate de mărturisire a credinței, dar și de mare responsabilitate pastorală în fața noilor probleme ale societății contemporane», motiv pentru care a adresat felicitări Patriarhului Kiril, ierarhilor, clericilor, monahilor și credincioșilor mireni «pentru eforturile lor de reînnoire a vieții bisericești și pentru prezența activă a Bisericii în viața societății ruse», fiind un exemplu grăitor pentru alţii de aceeaşi credinţă. Întâistătătorul bisericilor din România a conchis că în contextul lumii de astăzi, caracterizată de secularizare și pluralism religios, poate că se impune şi necesitatea oferirii unei priorități «menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice», îndemnându-i pe toţi să folosească libertatea socială de astăzi, ca “să-L iubim mai mult pe Dumnezeu și să creștem lucrarea misionară și filantropică a Bisericii în societate”, a subliniat Preafericirea sa.
Profesor, Vasile GOGONEA

PS. Astăzi, de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, Înaltpreasfinţitul Părinte. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va oficia Sfânta Liturghie la Paraclisul «Sf. Ier. Nicolae», din faţa Liceului Teologic din Târgu-Jiu, lângă Piaţa Mică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.